Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Lyckas Florida kvittera finalserien eller tar Vegas vara på sitt spelmässiga övertag?

Uppdaterad 10.06.2023 22:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Final 4 Vegas Golden Knights - Florida Panthers - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mycket står på spel i finalseriens fjärde match i Florida – skillnaden mellan 2–2 och 3–1 är som natt och dag. Panthers första seger betyder oavsett att finalserien elektrifierades, Vegas går att rubba.

Florida Panthers–Vegas Golden Knights

Yle TV2 och Arenan, klockan 03.00

Kommentator: Anders Nordenswan

”You've just been Pantherized”. Det kunde någon ha informerat Vegas Golden Knights om efter att Florida Panthers vann den tredje finalen. Trots att Vegas var klart bättre i rinken. Opportunisthockeyn slog till igen då Florida reducerade till 1–2 i matcher.

Inför den fjärde matchen är frågan ifall Florida äntligen ska lyckas spela bra ishockey i 60 minuter. I segermatchen var pantrarna bra under den första periodens första tio minuter, men sedan tog det odiscplinerade och direkt korkade spelet över. Tur för Florida att man har Sergej Bobrovskij och Matthew Tkachuk.

Floridas reducering i finalserien satt hårt åt. - Spela upp på Arenan

Vegas var nämligen mer eller mindre totalt dominerande i långa stunder. Att laget bara gjorde två mål är ett smärre underverk (Carolina Hurricanes skickar hälsningar). Att båda målen kom i powerplay visar ändå att ett oerhört viktigt område fungerar.

Final fyra blir ohyggligt intressant – ställ in väckarklockan gott folk!

Finländarna: Barkov och Lundell är Panthers två bästa centrar – men det där målskyttet

Visst, Anton Lundell har gjort ett mål i finalserien, men annars finns det mycket att önska gällande hans avslut. I övrigt kan man inte annat än applådera 21-åringen. Han har varit snudd på lysande i finalerna – moget 60-metersspel i 60 minuter tre gånger i följd. Lundell har tagit hissen mot toppen bland finländska hockeyspelare.

Hans landsman Aleksander Barkov gjorde en monstermatch i final tre och var lagets klart bästa utespelare. Barkovs prestation innehöll ändå två stora minus: dels lyckas han bara inte få sitt starka spel att synas på resultattavlan, dels satt han utvisad när Jonathan Marchessault sköt 2–1-målet som länge såg ut att räcka till seger.

Florida gör mål på isen.
Bildtext I den tredje finalen kvitterade Matthew Tkachuk till 2–2 då 57.47 hade spelats.
Bild: AFP / Lehtikuva / Patrick Smith

Dags för någondera eller båda två att ge hemmapubliken orsak till fest?

Eetu Luostarinens medverkan är osannolik. Om han är med ska man inte bli överraskad om Florida på förhand berättar att han inte är det. Luostarinen skulle definitivt behövas i tredje kedjan med Lundell och Sam Reinhart. Ryan Lomberg är inte uppgiften mogen.

Håll koll på: powerplay mot boxplay

Florida har inte gjort ett enda mål i finalserien i powerplay på dussinet försök. Vegas i sin tur har satt in 6 puckar på 17 försök, vilket ger en lysande powerplayprocent på 35,3. Det här är en totalt avgörande skillnad med tanke vem som tar hem Stanley Cup.

Vegas lyckas slita sönder Floridas boxplayformation och tar tillräckligt enkla och bestämda avslut. Det leder till mål med hög procent. Floridas powerplaygubbar kommer i sin tur inte innanför Vegas boxplaykvadrat, blir frustrerade och försöker sig på alltför svåra lösningar. Och alla skott från blå blockeras.

Blir det förändring i match fyra?

Kommentatorn tippar

Matthew Tkachuk blev överkörd i den tredje matchens första period och såg efter det ut som att han är neutraliserad – ända tills han kvitterade matchen två minuter och tretton sekunder före fulltid. Och såklart var det Tkachuk som skymde Adin Hill när Carter Verhaeghe slog in förlängningsmålet.

Alltså: Vegas väckte en slumrande matchvinnare med att förnedra honom framför hemmapubliken i Florida – nu kommer Tkachuk att sätta in segerpucken i fjärde finalen. Med sju sekunder kvar av tredje perioden (jepp, Panthers vinner).

Diskussion om artikeln