Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas avslöjar den simpla orsaken bakom den sega säsongsstarten – ser sig själv vara del av biljättens återkomst till toppen: ”Jag vill vinna igen”

Valtteri Bottas i Lahtis.
Bild: All Over Press / Tomi Natri

Formel 1-föraren Valtteri Bottas säsongsinledning har varit motig. Finländaren lyckades knipa åt sig en poäng i säsongens inledande lopp i Bahrain, men har efter har det varit väldigt utmanande.

Veteranen har tvingats köra i de bakre leden och i de flesta fallen kommit bland de sista över mållinjen. Så gick det även för en vecka sedan i Barcelona, då Bottas körde i mål på näst sista plats som 19:e.

Bottas spekulerade på fredagen för Yle Urheilu om vad som kunde ligga bakom den svåra säsongsstarten.

– En simpel orsak är att de flesta andra stallen har lyckats utveckla deras bil avsevärt mycket bättre under vintern. Dock så tycker jag vi såg ljuset i tunneln i Barcelona. I vissa skeden var farten riktigt skaplig. Dessvärre körde jag med en sargad bil under racet, förklarar Bottas.

Efter tävlingarna har Bottas i flera intervjuer berättat, att han inte vet vad som kunde ligga bakom den tröga farten. Hur svårt kan det ha varit mentalt att köra i de bakre leden?

– Det är givetvis alltid mer utmanande, när man inte uppnår de förväntade resultaten. Stallet och förarna sitter i samma båt. Allting är vanligtvis lättare när man uppnår det som förväntas av en, säger Bottas.

Finländaren försäkrar trots allt, att motivationen hålls på topp enda till säsongens slut. Han vill återvända till poängplatserna, det vill säga bland de tio främsta.

– Vi jobbar hårt med stallet. Jag vill tillbaka dit jag hör hemma, det motiverar mig, fortsätter Bottas.

Valtteri Bottas utesluter inte att köra för Audi i Formel-1 år 2026. - Spela upp på Arenan

Nya vindar på kommande

Bottas kör nu sin andra säsong med Alfa Romeo efter de framgångsrika åren med Mercedes. Alfa Romeo försvinner från F1-kartan efter säsongen, då samarbetet med det långtida formel-1 stallet Sauber tar slut. I Schweiz förbereder man sig fortsättningsvis inför nästa steg, då den tyska biljätten Wolkswagens Audi gör entré till F1-scenen. Från och med år 2026 blir Sauber Audis fabriksteam.

Ett tecken på vad framtiden bär med sig sågs tidigare i veckan, då Sauber offentliggjorde sin nya tekniska chef. James Key, som tidigare haft en motsvarande roll i McLaren, tar sig an uppdraget från och med september. I stallets offentliggörande berättades det att Audis intåg i serien låg bakom anställningen.

Året 2026 har Bottas fyllt 37 år, men ser sig själv bakom ratten på en Audi-bil.

– Varför inte? Jag har ännu flera år kvar i den här sporten och jag har mycket att bidra med. Jag vill tillbaka till pallplaceringarna och vinna, det är vad jag eftersöker. Jag försöker att se långsiktigt. Det skulle vara en intressant möjlighet, berättar den tiofaldiga F1-deltävlingsvinnaren Bottas.

Bottas resultat under säsongsstarten

Bahrain: 8:e (två VM-poäng)

Saudi Arabien: 18:e (sist i mål)

Australien: 11:e (näst sist i mål)

Azerbajdzjan: 18:e (sist i mål)

Miami: 13:e

Monaco: 11:e

Barcelona: 19:e (näst sist i mål)

Bottas är på 14:e plats i förarnas totala poängtabell.

Valtteri Bottas kör nästa gång i Kanadas GP som går av stapeln på söndag nästa vecka i Montreal.

Diskussion om artikeln