Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler flyr striderna i Khartoum – ett dygns eldupphör i Sudan

En rökpelare stiger upp bakom en rad bostadshus på tre-fyra våningar. Framför husen växer några enstaka palmer och buskar.
Bildtext Striderna i Khartoum bröt ut i mitten av april. Sedan dess har det varit farligt att röra sig i staden. Den här bilden är tagen 9 juni 2023.
Bild: Lehtikuva

Ingen vet hur många som har dött i striderna i Sudan de senaste veckorna, men siffran tros vara långt över tusen. Om humanitärt bistånd inte snart når fram räknas offren ändå i tusental.

Många av de döda i striderna i Sudans huvudstad Khartoum är civila som har råkat vara på fel ställe vid fel tidpunkt.

Efter sju veckor av bitter kamp om huvudstaden har de döda blivit ett problem.

– Jag har begravt tre människor i deras hus och resten vid infarten till vägen jag bor vid.

Omar – som egentligen heter något annat – säger till brittiska BBC att det är bättre att begrava de döda än att lämna dem åt djuren.

Medan striderna pågår mellan två beväpnade styrkor – sudanesiska armén och den paramilitära gruppen RSF – är det för farligt att försöka ta sig till en begravningsplats. Det finns krypskyttar på olika håll i huvudstaden.

Soldater i sudaneiska armén tar en paus vid ett gathörn. En soldat lutar sig mot väggen medan en annan står bredvid. En tredje soldat sitter vid ett maskingevär på flaket till ett militärfordon.
Bildtext Sudanesiska armén patrullerar i Khartoum i slutet av maj.
Bild: Lehtikuva

Vill undvika en katastrof

Ingen vet exakt hur många som har dödats i striderna som bröt ut i mitten av april, men Omar berättar att han har begravt minst tjugo människor.

– En av mina grannar dödades i sitt hus. Jag kunde inte göra annat än att ta loss keramikplattorna (från golvet), gräva en grav och begrava honom, säger Omar till BBC.

Han berättar att han vet om att andra människor har begravt döda i närliggande stadsdelar i Khartoum.

BBC har också talat med Hamid (fingerat namn) som precis som Omar har begravt döda i sitt bostadsområde säger att det inte är viktigt var de döda begravs. Huvudsaken är att de blir begravda.

– Vi försöker hjälpa samhället att undvika en hälsokatastrof. Det är vår religiösa och moraliska plikt, säger Hamid.

Karta över delar av norra Afrika med Sudan utmärkt med gul färg medan grannländerna har vit bakgrund.
Bildtext Sudan ligger i Östafrika, vid Röda havet, med Egypten som närmaste granne i norr.
Bild: Lars Gustafsson / Yle, Mapcreator.io, OpenStreetMap

Flyr till Egypten

Konflikten mellan armén och RSF, vars ledare tidigare var allierade, har lett till att infrastrukturen i synnerhet i Khartoum förstörs.

Lufträder och granatattacker har riktats mot sjukhus, fängelser och andra anläggningar, även i tätt befolkade stadsdelar.

Mer än 170 000 sudaneser har flytt konflikten i sitt hemland till grannlandet Egypten. Sammanlagt har mer än 380 000 människor lämnat landet, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Tchad, Sudans granne i väster, har stängt sin gräns men fortsätter att hjälpa flyktingar som tar sig till Tchad.

Antalet interna flyktingar i Sudan är över 800 000.

Människor går med kassar och kappsäckar mot en buss som har baggageluckan öppen.
Bildtext Sudanesiska flyktingar i egypiska Assuan.
Bild: EPA-EFE

Ett dygns vapenvila

Förhandlingar för att få slut på konflikten eller ens en vapenvila som håller har pågått i veckor, men med föga framgång.

På fredagen meddelade de amerikanska och saudiarabiska medlarna ändå att man har kommit överens om ett dygns vapenvila från och med klockan 10 på lördag.

Om vapenvilan inte håller varnar medlarna, som har träffat representanter för de stridande parterna i Jedda, på andra sidan Röda havet, att man kanske lägger förhandlingarna på is.

Akut behov av bistånd

Men den väpnade konflikten är inte det enda problemet.

Redan före den 15 april, då striderna bröt ut, stod Sudan inför en humanitär katastrof.

Hälsovårdssystemet i Sudan håller på att falla samman, varnar Alfonso Verdu Perez, Internationella rödakorskommitténs avgående delegationschef i Sudan.

– Hjälpbehovet är enormt och mycket mer behöver göras, sa han i Genève på fredagen.

Ungefär en femtedel av vårdanläggningarna i Khartoum fungerar, men även de lider av brist på vatten, livsmedel och elektricitet. Dessutom råder brist på medicinskt materiel.

Även om man får till stånd en vapenvila som håller kvarstår problemet med att finansiera de massiva insatser som behövs. FN har vädjat om över 2 miljarder dollar för hjälpen till Sudan, men har endast fått löften om drygt 400 miljoner.

Det täcker drygt 15 procent av behovet.

Källa: BBC, AFP