Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtalet offentliggjordes: Trump åtalas på 37 punkter – hade lådor med hemligstämplat material i badrummet

Högar av papplådor i ett badrum. Tre staplar med sex lådor var står bredvid en toalettstol och mitt emot toaletten står lika många till. I förgrunden syns ett tvättfat och i taket hänger en kristallkrona. Golvet ser ut att vara av marmor.
Bildtext Lådor med papper i ett badrum i Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago. Bilden ingår i åtalsskriften.
Bild: EPA-EFE

På fredagen offentliggjordes åtalsskriften mot USA:s förre president Donald Trump. Läs den, uppmanar åklagaren.

Åklagaren Jack Smith, som leder utredningen mot Donald Trump, uppmanar vid en pressträff på fredagskvällen finsk tid alla att läsa den 49 sidor långa åtalsskriften i sin helhet för att förstå ”omfattningen och allvaret i de brott” som den förre presidenten åtalas för.

Enligt åklagaren är lagstiftning som skyddar nationell försvarsinformation ”kritiska” och ”måste upprätthållas”.

Smith säger att han vill se fallet behandlas i rätten så fort som möjligt.

Punkt tre i åtalsskriften konstaterar att de hemligstämplade dokument som Trump förvarade i ett stort antal papplådor – som också innehöll pressurklipp, fotografier, brev, anteckningar, officiella dokument och annat material – innehöll ”information om såväl USA:s som andra länders försvarsförmåga och vapenkapacitet, om USA:s kärnvapenprogram och om USA:s och dess allierades potentiella svaga punkter för militära anfall”.

Papplådor i badrum och sovrum

I två månaders tid förvarades en del av Trumps papplådor i en balsal på Mar-a-Lago, konstaterar åtalsskriften och inkluderar bildbevis.

På en scen i en balsal står flera dussin papplådor i rader.
Bildtext Donald Trumps lådor med dokument från tiden i Vita huset i en balsal på Mar-a-Lago, som han driver som en klubb för medlemmar.
Bild: EPA-EFE

Dokumentlådor där hemligstämplade dokument senare uppdagades ska också ha förvarats i hans sovrum och hans badrum.

Konspiration

Sammanlagt åtalas Trump på 37 punkter. 31 av dem gäller att han behöll hemligstämplade dokument när han lämnade Vita huset.

Om han fälls på samtliga punkter kan det bli en lång fängelsedom och stora böter.

Trump åtalas bland annat för konspiration för att hindra utredningen.

Trumps medhjälpare Walt Nauta har åtalats som den som Trump konspirerade med. Nauta misstänks ha hjälpt till att flytta lådor med dokument innan FBI genomförde husrannsakan på Mar-a-Lago, men Trump själv ska också ha burit lådor.

Donald Trump i vit golfskjorta och röd Make America Great Again-keps.
Bildtext Donald Trump på Trump National Golf Club i Virginia den 26 maj 2023.
Bild: EPA-EFE

Visste det var hemligstämplat

Enligt åtalsskriften ska det också finnas en ljudupptagning där Trump för en författare och förläggare berättar om ett av de hemligstämplade dokumenten. På bandet uppges han säga att den anfallsplan han talar om är ”ytterst konfidentiell” och ”hemlig”.

Han säger att han som president kunde ha ändrat på hemligstämplingen och tillägger: ”Nu kan jag det inte, ni vet, men det här är fortfarande en hemlighet”, uppger åtalet.

Det här motbevisar Trumps tidigare påståenden att han hade omklassificerat alla dokument som han tog med sig från Vita huset så att de inte längre var hemligstämplade.

New York Times påpekar att ingen av Donald Trumps advokater har upprepat det försvaret i en domstol, där det har ”yrkesmässiga konsekvenser” om man är advokat och ljuger.

Trumps advokater, Jim Trusty och John Rowley, uppges också under fredagen ha meddelat att de lämnar sina uppdrag.

Trump hindrade utredningen

Källa: New York Times, BBC, AP, Reuters