Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson lämnar brittiska parlamentet efter rapport om Partygate

Uppdaterad 09.06.2023 23:39.
Boris Johnson talar i brittiska underhuset. Omkring honom sitter andra parlamentsledamöter och på bordet framför ligger en spira och böcker.
Bildtext Boris Johnson i parlamentet medan han fortfarande var premiärminister i juli 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson avgår som parlamentsledamot med omedelbar verkan. Orsaken är Partygate, alltså de fester som ordnades på Downing Street under coronapandemin.

Boris Johnson meddelade på fredagskvällen att han lämnar sin plats i det brittiska underhuset. Det betyder att det blir ett fyllnadsval i hans valdistrikt i London.

En utredning kring de fester som ska ha hållits på Downing Street under den allmänna nedstängningen i Storbritannien tvingade Johnson att lämna premiärministerposten förra sommaren, men en annan utredning inom parlamentet har fortsatt med fokus på frågan om han som premiärminister försökte vilseleda parlamentet i samband med Partygate.

Den kommitténs utredning ska Johnson ha fått bekanta sig med.

På fredagen konstaterade han i ett långt uttalande att kommittén som utrett hans beteende är ”fast besluten” att tvinga honom att lämna parlamentet.

Han avvisar påståendena om att han skulle ha vilselett parlamentet, men lämnar sitt uppdrag som parlamentsledamot.

”Jag ljög inte och jag tror att innerst inne vet kommittén det också. Men de har valt att medvetet förbise sanningen, för deras avsikt har från första början inte varit att utreda sanningen, eller att förstå vad jag tänkte när jag talade till underhuset”, skriver Johnson, som uppger att parlamentskommittén ville finna honom skyldig.

Boris Johnson blev invald i parlamentet år 2001.

Konflikt i konservativa partiet

Storbritannien går till parlamentsval nästa år och Johnsons avgång river upp sår inom det konservativa partiet som kanske delvis hade hunnit läka under Rishi Sunaks tid som premiärminister.

I sitt avskedsuttalande kritiserade Johson också Sunak.

”När jag lämnade premiärministerposten förra året låg regeringen bara några procentenheter efter i opinionsmätningarna. Det gapet har nu vidgats enormt”, skriver Johnson.

Johnson var osannolikt nog inte den enda konservativa parlamentsledamoten som lämnade sin plats i parlamentet på fredagen. Även Nadine Dorries lämnade sin plats i parlamentet med omedelbar verkan.

Dorries hade redan tidigare meddelat att hon inte ställer upp för omval, men hon har inte meddelat vad som fick henne att avgå redan nu.

Dorries var nära allierad med Johnson under hans tid som partiledare och var kulturminister i hans regering.

Källa: BBC, Reuters