Femtio år av framgångsrikt museiarbete firas på Stundars
Föreningen Stundars rf fyller femtio år i år. På söndag bjuder man in till öppet hus och en hejdundrande jubileumsfest. Samtidigt passar man på att överräcka hederstiteln hembygdsråd till eldsjälen Peter Båsk.
Jubileet firas under hela året. I våras ordnades fest för alla talkoarbetare, nu är det alltså allmänhetens tur att få vara med.
– Vi börjar med öppet hus mellan kl 13 och 15. Sedan blir det jubileumsfest mellan kl 15 och 17, säger föreningens ordförande Kenth Nedergård, som hoppas att folk kommer festklädda – gärna i folkdräkt.
På söndagen kan publiken bland annat bekanta sig med tre nya utställningar: en om allmogetextilier, med fokus på sängtextilier, en om hur en gammal matbod kunde se ut och en om byktvätt.
”Byk och skvalder slutar alder” heter utställningen om det tidlösa temat tvätt och fläckborttagning. I dag sköter tvättmaskinerna jobbet, det som saknas är gemenskapen.
– Förut kunde tvätten vara ett flera dagars projekt och då kom alla kvinnor tillsammans, arbetade, sjöng, skvallrade och skrattade, säger amanuens Liselott Nyström-Forsén.
Viktig dokumentation av byggnaderna
Tidigare i år utkom boken Stugornas Stundars, i vilken de 70 byggnaderna på museiområdet dokumenterats i ord och bild.
– Där finns nedtecknat vad det är för stugor, varifrån de kommer, vem som har donerat dem, med mera, säger Liselott Nyström-Forsén.
Boken har varit en mångårig dröm för Peter Båsk, som själv har hittat och flyttat ett 20-tal av byggnaderna till museet.
– Då har jag sagt att det är jätteviktigt att göra en sådan här bok och berätta husens historia, för det är väl nog bara jag och Brage Räfsbäck (tidigare ordförande för Stundars) som vet det.
Hur är det då – finns det plats för fler byggnader på det två hektar stora området som Stundars disponerar? Ja, det beror på vem man frågar.
– Jag tycker att det ryms, men övriga styrelsen är lite tveksam, säger Peter Båsk. Det är jätteroligt att flytta hus, men det är värre att underhålla dem – och det kostar!
Det är ett stort arbete att driva ett friluftsmuseum. Ordförande Kenth Nedergård säger att samarbetet med Korsholms kommun och stödet från staten är värdefulla.
– Utmaningarna är att bedriva verksamhet här, men också att hålla museiområdet i skick.
Angående underhåll så berättar Liselott Nyström-Forsén att man årligen byter tak på omkring fem av byggnaderna.
– Börjar taket läcka så förstörs sakerna som finns inuti. Vi har duktiga byggnadsvårdare i vårt team, så husen är i skick.
Kunskapsbank
Utöver att vara ett fint museum och en samlingsplats för byggnadshistoria så har Stundars också en funktion som informationsbank om byggnadsvård. Peter Båsk påpekar att det bland annat finns bestämmelser att åtlyda:
– Då jag kom med i bilden märkte jag till min förskräckelse att det hade flyttats några hus utan byggnadslov. Det går inte för sig i dag, utan det måste vara ordning och reda.
I samband med jubileet har Peter Båsk av republikens president förlänats hederstiteln hembygdsråd.
– Jag är överraskad och tacksam mot dem som tagit initiativet till det här. Det är roligt att ha fått vara med så här länge, säger han.
