Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre barn och ett spädbarn överlevde 40 dagar efter flygkrasch i djungeln – nu har de räddats

Programmet är inte längre tillgängligt
Bland annat Colombias president har varit engagerad i räddningsoperationen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Barnen i åldrarna 13, 9 och 4 hamnade ensamma i Colombias regnskog tillsammans med ett 12 månader gammalt spädbarn efter en flygkrasch där samtliga vuxna omkom. På fredagen hittades de vid liv, efter att ha varit ensamma i 40 dagar.

Ursprungsbefolkningen i den colombianska regnskogen har inte många alternativ när det gäller att ta sig till och från samhället utanför Amazonas. Med flodbåtar tar resan till samhällena längre in i djungeln ofta flera dygn.

För de drygt två tusen invånarna i Puerto Santander finns det ett annat alternativ. Från den kilometerlånga oasfalterade landningsbanan i Araracuara kan mindre enmotoriga flyg lyfta och landa, för att frakta passagerare och förnödenheter till byn som befinner sig 300 kilometer från regnskogens tröskel.

Det var ett av de flygen som en mamma befann sig på med sina fyra barn, tidigt på morgonen den 1 maj, när flyget fick motorstopp. Alternativen för nödlandning var i praktiken obefintliga över det monotont gröna regnskogstäcket, vilket resulterade i en fatal krasch. De enda överlevande var de fyra barnen.

Tio tusen flygblad över regnskogen

Räddningsoperatörerna visste att barnen hade klarat sig, eftersom deras kroppar inte fanns i flygvraket. Sökoperationen som följde innefattade ett stort offentligt intresse, med bland annat landets president djupt engagerad.

Lokala invånare som kände till området där flyget hade kraschat följde med i de colombianska militärhelikoptrarna som rannsakade området i 40 dagar.

Bland annat släpptes tio tusen flygblad över området med information om hur de ska överleva, och att de ska stanna där de är. I videor från sökoperationen hörs ljud spelas upp från helikoptern där en av barnens släktingar uppmanar dem att stanna där de är, och att de väntar på dem där hemma.

Alla fyra barn hittades vid liv i går, inte långt från olycksplatsen. Flyget hade krashat ungefär 100 kilometer från regnskogens gräns och 200 kilometer från Puerto Santander.

”Jag har återvänt från smärtan av att förlora mina barnbarn”, säger Maria Fatima i en lycklig scen som utspelar sig hemma hos barnens släktingar efter att nyheten nått fram. ”Jag behöver dem här. Jag vill krama mina fyra barnbarn”, fortsätter hon otåligt i vetskapen om att de antagligen först kommer att föras till ett sjukhus i huvudstaden Bogota.

”En glädje för hela landet”, utropade Colombias president Gustavo Petro i natt finsk tid.

Källor: Reuters, AFP, SVT