Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsrekordkross under Paris Diamond League-gala – Murtos formkurva pekar uppåt

Jakob Ingebrigtsen firar världsrekord.
Bildtext Jakob Ingebrigtsen slog världsrekord på udda distansen.
Bild: Lehtikuva

Det var en kväll av högklassig friidrott i Paris på fredagen, där inte mindre än tre världsrekord slogs under Diamond League-tävlingen. Wilma Murto och Topi Raitanen förbättrade båda sina säsongsbästan i sina respektive grenar.

Den fjärde tävlingen i Diamond League-serien ägde rum under fredagskvällen, och det producerades bra resultat över hela linjen, men det var särskilt löpgrenarna som utmärkte sig.

Faith Kipyegon satte nytt världsrekord i damernas 1500 meter för bara en vecka sedan. I Paris var hon återigen i hetluften, men denna gång sprang hon 5000 meter.

När Kipyegon avslutade tolv och ett halvt varv på banan, visade klockan 14.05,20. Ännu ett nytt världsrekord.

– När jag såg att det var ett världsrekord blev jag förvånad. Jag ville bara förbättra mitt personbästa och världsrekordet var inte min plan, säger hon efter loppet.

– Jag vet inte vad som kommer härnäst. Det måste diskuteras med min tränare och mitt team. Om min kropp är frisk är allt möjligt.

Kipyegon förbättrade det tidigare världsrekordet med 1,42 sekunder.

Topi Raitanen 30 sekunder efter i världsrekordloppet

Det blev en betydande marginal mellan löparna i herrarnas 3000 meter hinder under världsrekordloppet. Topi Raitanen låg en bit efter i det hårda tempot men sprang ändå in på sitt nya säsongsbästa, som nu lyder 8.22,00.

– Det var en bra tidpunkt att springa. Jag befann mig i den andra klungan, men under de sista tusen metrarna kunde jag inte svara som jag hade hoppats. Träningen har gått bra, så jag vet att jag vid något tillfälle kommer att hitta den uthållighet som krävs för loppet, säger Raitanen.

Etiopiern Lamecha Girma lyckades med allt i tävlingen. Han var i en klass för sig och förbättrade sitt eget rekord med över sex sekunder. Med den prestationen ändrades även världsrekordet på 3000 meter hinder till 7.52,11.

– Jag är glad och väldigt stolt. Jag kände mig otroligt snabb under loppet och hade självförtroendet. Världsrekordet var ingen överraskning; det var min plan att slå det här ikväll i Paris, säger Girma.

Lamecha Girma innehar även världsrekordet inomhus på 3000 meter.

Girma slog världsrekord på 3000 meter hinder.
Bildtext Girma slog världsrekord på 3000 meter hinder.
Bild: Lehtikuva

Ingebrigtsen snabbast i världen på udda distans

Under galan i Paris tävlades det i en distans som inte ses så ofta på tävlingsbanorna. Nämligen två engelska mil, vilket motsvarar cirka 3219 meter.

Jakob är det tredje Ingebrigtsensyskonet som tagit sig in i världseliten. Han har ett OS-guld från Tokyo och förra sommaren tog han hem guldet på 5000 meter vid VM i Eugene.

Men under galan var det två engelska mil som stod på programmet. Ingebritsen var överlägsen på distansen och sprang även den snabbaste tiden någonsin på sträckan.

– Det hade varit lite tråkigt att missa med en eller två sekunder. Det skulle ha varit tungt. Nu har jag satt ett världsrekord, och nu är det dags att jaga det andra, säger Ingebrigtsen till NRK.

Med ”det andra” syftar Ingebrigtsen på att även försöka sig på herrarnas världsrekord på 1500 meter.

Det nya världsrekordet på två engelska mil lyder nu 7.54,10.

Wilma Murto bättrar på hela tiden

Wilma Murto visar en uppåtgående formkurva för tillfället. Hon har höjt sin prestation jämfört med tidigare säsonger och fortsätter att förbättra sitt säsongsbästa.

I fredagens tävling slutade hon på fjärde plats med resultatet 4,61 meter, som hon klarade i sitt första försök. När ribban höjdes till 4,71 meter hade europamästarinnan tre rivningar.

– Försöken på 4,71 meter var bra, men ställningarnas placering var inte helt korrekt. Överlag gjorde Wilma en bra tävling. Löprytmen börjar falla på plats, säger Murtos tränare Jarno Koivunen.

Murto fortsätter sin säsong med Paavo Nurmi Games i Åbo, som äger rum på tisdag den 13 juni.

Diskussion om artikeln