Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anton Krüger, 17, dricker minst 12 burkar öl på fest – Danmarks liberala alkohollag syns i konsumtionen

Två unga pojkar framför ölhyllan i en butik i Danmark.
Bild: Karoliina Kantola / Yle

Medan ungdomar på många håll i Europa drar ner på alkoholanvändningen super 15-åriga danskar desto mer.

Danska Anton Krüger, 17, och Kristoffer Steen, 18, hittar fram till favoritölen i butikshyllan i blindo. Danskt ska det vara, så klart. Pojkarna dricker inte nödvändigtvis varje vecka, men när det väl gäller super de ordentligt.

– Minst tolv burkar… Om det är en kul kväll kan det bli mer än så, berättar killarna.

På marknaden i Köpenhamn är utbudet av vin och svagare alkoholhaltiga drycker frodigt. Krüger och Steen har köpt öl och vin lagligt sedan 16 års ålder. Nu när Steen är myndig kan han dessutom inhandla starksprit i nästan vilken butik som helst, närhelst under öppettiderna.

Så här tycker Anton Krüger och Kristoffer Steen om alkoholkulturen i Danmark. - Spela upp på Arenan

Unga finländares alkoholvanor nära europeiska genomsnittet

Krüger och Steen är inte de enda ungdomarna i Danmark som dricker gärna och mycket. Statistik från Världshälsoorganisationen WHO visar att unga i Danmark är bra mycket törstigare än europeiska jämnåriga. Rapporten från WHO omfattar sammanlagt 227 000 personer i skolåldern, från 45 europeiska länder och Kanada.

På basis av rapporten, som baserar sig på 11-, 13- och 15-åringars erfarenheter, ser det ut som att folk i Bulgarien och Grekland smakar på alkohol tidigare i livet än i övriga Europa.

I Danmark har 36 procent av både flickorna och pojkarna i undersökningen varit berusade någon gång de senaste 30 dagarna.

När det gäller personer som fyllt 15 tar danskarna ändå täten. Enligt rapporten har 80 procent av 15-åringarna i Danmark smakat på alkohol. Som jämförelse har 60 procent av finländarna i samma ålder gjort det, och när undersökningen gjordes var medeltalet i Europa 59 procent.

Undersökningen visar dessutom att 15-åringar i Danmark oftare dricker sig fulla. Medan alkoholkonsumtionen i Finland och övriga europeiska länder är på nedgång har alkoholkonsumtionen i Danmark i stället ökat i alla åldersgrupper.

I Danmark, Grekland och Serbien verkar 15-åringarna dricka alkohol mest regelbundet.

Ny diskussion om åldersgräns

Borde åldersgränsen för svaga alkoholdrycker höjas från 16 till 18? Det är en diskussion som varit på tapeten i Danmark och som lyftes fram särskilt av den socialdemokratiska regeringen. Frågan har ännu inte varit på den nya regeringens bord.

Förslaget orsakar jubelrop bland hälsoorganisationerna och smutskastas av unga socialdemokrater. Anton Krüger, 17, ser inte något problem i lagstiftningen.

– Det nuvarande systemet är ganska smart. Unga får gradvis vänja sig vid alkohol, i stället för att man genast skulle börja med starksprit.

Veronica Pisinger forskar vid Danmarks folkhälsomyndighet. Enligt henne har det gradvis uppstått en slags press på att höja åldersgränsen för inköp, i takt med att det finns mera kunskap om alkoholens effekter och användningen i Danmark jämfört med andra länder. I Danmark dör till exempel en ung person varje månad i olyckor där alkohol varit med i bilden.

– Redan den här diskussionen i sig är ett rekord. Jag kan inte bedöma om politikerna kommer att driva det vidare, men en förändring i kulturen är helt klart på gång.

Danmark märker ut sig med den låga åldersgränsen.

Varför super Jeppe?

Den för många bekanta frasen är en referens till den danska komedin om Jeppe som super på, utan att det egentligen framkommer varför han dricker.

Forskaren Veronica Pisinger påpekar att danskarna inte alltid börjar dricka i väldigt ung ålder, men att de dricker desto mer när de börjar. Det är betydligt mera socialt acceptabelt att dricka i Danmark än på övriga håll, säger hon.

– Det är inte alls ovanligt att föräldrarna tillåter sina barn att dricka.

Förhållningssättet till alkohol syns i danskarnas rutiner. När det är barnkalas bjuder man de vuxna gästerna på öl eller skumpa. Under lördagens uppköp i den lokala saluhallen bjuds det på smakprov på champagne, och i korgen intill finns vin och starksprit till nedsatt pris. I universitetets bar kan man belöna sig med ett stort glas öl efter föreläsningen.

Alkoholen blir på många sätt en inträdesbiljett både till arbets- och studiesammanhang, säger Pisinger.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln Anton Krüger, 17, juo vähintään 12 tölkkiä olutta juhliessaan – tanskalaisnuoret saavat mietoja kaupasta jo 16-vuotiaana, ja se näkyy. Artikeln är skriven av Karoliina Kantola. Översättning: Sofia Wasastjerna.