Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska fotbollsstjärnan riktar kritik mot Fifa i sin nyskrivna självbiografi – var tvungen att blotta sig i könskontroll: ”Knäppt och kränkande”

Nilla Fischer avtackas efter hennes karriär.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Under fotbolls-VM 2011 uppstod anklagelser om att tre spelare från Ekvatorialguinea inte var kvinnor. Dessa spelare skickades hem från mästerskapet bara dagar före avspark. Fifa införde strängare kontroller för att säkerställa att spelarna var kvinnor.

Året var 2011 och damernas fotbolls-VM ägde rum i Tyskland. Sverige hade avancerat till bronsmatchen där laget besegrade Frankrike och tog hem bronspengen.

I Nilla Fischers självbiografi har det kommit fram att det förekom mycket ovanligt bakom kulisserna.

Efter anklagelser om att tre spelare från Ekvatorialguinea inte var kvinnor och hade blivit avvisade från mästerskapet skred Fifa till åtgärder för att skärpa kontrollerna och säkerställa att endast kvinnor deltog i turneringen.

Hela laget var tvunget att visa könet

”När alla i vårt lag är kontrollerade, det vill säga har fått blotta fittan, kan vår landslagsläkare skriva under på att det svenska damlandslaget i fotboll endast består av kvinnor. Vi måste gå igenom förnedringsprocessen hur knäppt och kränkande det än känns”, skriver Nilla Fischer i sin självbiografi Jag sa inte ens hälften.

– Ju mer jag pratar om det ju sjukare tycker jag att det är. Vi tänkte först att det var ett skämt och sen blev vi chockade. Det ska inte gå till på det viset, säger hon till SVT Sport.

När SVT frågar om de inte pratade med förbundet svarar Fischer att de inte gjorde det gällande att stoppa det hela. Beslutet kom från Fifa och förbundet måste finna sig i det.

Under fotbollsturneringar intygar förbunden vanligtvis att spelarna är kvinnor genom att kryssa i en ruta, på samma sätt som de markerar att spelarna inte har hjärtfel.

Men det året då anklagelser om spelarnas kön väcktes och spelare skickades hem blev det en akut situation. Arrangörerna krävde mer än bara att landslagsläkaren kryssade i på ett papper för att säkerställa vilket kön spelaren hade.

Nilla Fischer avslutade sin fotbollskarriär i december 2022.

Diskussion om artikeln