Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnsons chockutträde ur parlamentet visar sprickorna i leden

Boris Johnson
Bildtext Boris Johnson bedyrar sin oskuld.
Bild: Lehtikuva

Två andra ledamöter har också avgått och premiärminister Sunak är trängd. Boris Johnson håller fast vid sin oskuld.

Gamla sprickor dyker upp igen i Storbritanniens regerande konservativa parti efter den tidigare premiärminister Boris Johnsons abrupta avgång från parlamentet.

Johnson meddelade sent på fredagen att han avgår som parlamentsledamot i protest mot en utredning som gjorts om hans uppförande som premiärminister i samband med covid-19-pandemin.

Boris Johnson höll under pandemin fester i premiärministerns bostad på Downing Street. Han anklagas för att ha ordnat tillställningarna i strid med de regler som gällde för alla under pandemin.

I sitt avskedstal sa Johnson att underhuset vilseletts om utredningarna kring hans fester. Han sa att det inte hade hittats minsta lilla gnutta bevis mot honom.

Boris Johnson hävdar att han tvingades ut av politiska motståndare.

”En kängurudomstol”

Den 58-årige Johnson har varit under utredning av en tvärpolitisk kommitté om huruvida han som premiärminister medvetet ljugit för parlamentet – något som han själv säger att han inte gjort.

Johnson har fördömt kommittén, som leds av Labourveteranen och parlamentsledamoten Harriet Harman. Enligt Johnson handlar det om en ”kängurudomstol”.

Han hävdade att kommitténs rapport, som ännu inte har publicerats, var ”fylld av felaktigheter och luktar av fördomar”.

Kommittén förbereder sig nu på att offentliggöra sina resultat. Johnson säger att kommittén har kontaktat honom och ”gjort det klart... att de är fast beslutna att använda förfarandet mot mig för att driva mig ut ur parlamentet”.

Genom att avgå slipper Johnson eventuella förödmjukande konsekvenser

Kommittén, som har en majoritet av parlamentsledamöter från Johnsons eget konservativa parti, har befogenheter att införa sanktioner mot en person som vilseleder parlamentet, inklusive avstängning.

Genom att själv avgå undviker Johnson konsekvenserna av en förödmjukande kamp för att förbli parlamentsledamot i valkretsen Uxbridge och South Ruislip i nordvästra London där han har en knapp majoritet.

– Det är väldigt ledsamt att lämna parlamentet – men framför allt är jag förvirrad och bestört över att jag kan tvingas ut, antidemokratiskt och extremt partiskt, sa Johnson då han tog avsked av parlamentet.

Enligt Johnson har kommitténs syfte från början varit att finna honom skyldig, oavsett fakta.

Hårt för premiärminister Rishi Sunak då tre ledamöter försvinner

Johnsons avgång har lett till spekulationer kring den nuvarande regeringens framtid.

Två av Johnsons allierade har också lämnat parlamentet. Nadine Dorries slutade på fredagen medan kollegan Nigel Adams på lördagen meddelade att han också lämnar sin post.

Trycket är hårt nu på den nuvarande premiärministern Rishi Sunak.

Johnson beskyller också delvis Sunak för sin undergång,

Beundran och avsky

Boris Johnsons förmåga att skapa starka känslor av beundran eller avsky återspeglas i reaktionen på hans tillkännagivande om avgången.

Daily Mirror liknade honom vid ”en brottsling som vägrar att komma till domstolen för sin dom”.

Labours vice ledare Angela Rayner sa att allmänheten - som kämpar mot en levnadskostnadskris - har fått nog av ”den aldrig sinande Tory-såpoperan”.

Men Johnsons anhängare samlar sig bakom honom och lovordar hans prestationer när det gällde att driva igenom Brexit och att arbeta för stöd till Ukraina.

Den konservativt orienterade tabloiden The Sun hyllade hans ”unika magnetism och historiska prestationer”.

Källor: Reuters, AP, AFP