Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iga Swiatek tappade klar ledning – kunde ändå ta sin tredje titel i Franska mästerskapen: ”Mitt favoritställe på touren”

Iga Swiatek lyfter bucklan.
Bildtext Iga Swiatek har varit världsetta sedan april 2022.
Bild: AFP / Lehtikuva / Thomas Samson

Tennisspelaren Iga Swiatek fortsätter att övertyga i Paris. Den 22-åriga världsettan tappade en 3–0-ledning i andra set, men kunde avgöra i det tredje och avgörande setet.

Iga Swiatek från Polen tog hem damfinalen i Franska mästerskapen. Hon besegrade Karolina Muchova från Tjeckien med 2–1 i set.

Swiatek, som var förstaseedad i turneringen och är rankad etta i världen, lyckades därmed försvara sin titel i Paris. Hon såg ut att gå mot en komfortabel seger då matchen stod 6–2, 3–0.

I andra set vände Muchova ändå 0–3-underläget till en 7–5-seger. I det tredje och avgörande setet var det sedan Swiateks tur att vända då 3–4 förvandlades till 6–4.

Karolina Muchova knyter näven på planen.
Bildtext För Karolina Muchova, som är rankad 43:a i världen, var finalen den första i grand slam-sammanhang.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/All Over Press

För den 22-åriga Swiatek var segern i Franska mästerskapen den tredje under de fyra senaste åren. Chris Evert toppar titelstatistiken i Paris med sina sju grand slam-titlar under åren 1974–1986.

– Jag vet att jag säger det varje år men jag älskar verkligen att spela här. Det här är mitt favoritställe på touren, säger Swiatek efter matchen.

Swiatek är nu uppe i fyra grand slam-titlar: Franska mästerskapen 2020, 2022 och 2023 samt US Open 2022.

Resultat

Iga Swiatek–Karolina Muchova 2–1 (6–2, 5–7, 6–4)

Diskussion om artikeln