Parlamentsvalet i Montenegro kan ha betydelse för EU-processen – väljarna lockas av EU-inriktat parti
Valet i Montenegro kan sätta stopp för djupa politiska splittringar och flera år av instabilitet som har försvårat möjligheterna för det lilla Natolandet att bli EU-medlem.
I parlamentsvalet kan ungefär 542 000 väljare välja mellan 15 partier och koalitioner – från starkt pro-västerländska till grupper som är pro-serbiska och pro-ryska.
Under tidigare val har fokus varit inriktat på frågan om landet ska söka sig närmare EU eller närmare Ryssland och Serbien.
Den här gången är det ekonomin och levnadsstandarden som har varit de dominerande frågorna.
”Äntligen beslutar vi om livskvalitet, snarare än om öst eller väst”
Kvinna som nyhetsbyrån Reuters talat med i en vallokal i Montenegros huvudstad Podgorica.
Europa Nu på frammarsch – lockar med högre löner och hoppas på de ungas röster
Analytiker förutspår att den nya centerrörelsen Europa Nu – som också är den nya presidenten Jakov Milatović parti – kommer att samla många röster. Partiet tros dock inte kunna samla ihop tillräckligt många platser i parlamentet för att bilda en ny regering på egen hand.
Partiet har tagit Montenegro med storm med sin pro-europeiska inriktning och med löften om löneförhöjningar och reformer. Partiet hoppas på att kunna fånga unga väljare som letar efter nya ansikten i landets ledarskap som länge dominerats av Milo Đukanović och hans demokratiska socialistparti DPS.
Valet är det första på mer än 30 år där Milo Đukanović inte längre är med. Han har tjänstgjort nästan oavbrutet som landets premiärminister eller president sedan 2001. Han förlorade i presidentvalet i april och har tagit ett steg bakåt i politiken. Hans parti DPS har upplevt en nedgång i popularitet efter tre decennier av dominans och har nu en ny ledning som letar efter en chans att göra comeback.
Kandidater från den pro-serbiska och pro-ryska demokratiska fronten ställer också upp i dagens val.
Djukanovic ledde Montenegro till självständighet
Montenegro är ett pittoreskt litet land vid Adriatiska havet med omkring 620 000 invånare.
Milo Đukanović ledde Montenegro till självständighet då det lösgjorde sig från Serbien 2006.
En allians dominerad av partier som sökte närmare band med Serbien och Ryssland avsatte Socialisternas demokratiska parti från makten i parlamentsvalet 2020. Den nya styrande alliansen hamnade dock snart i oordning, vilket stoppade Montenegros väg mot EU och skapade ett politiskt dödläge.
Regeringen föll i ett misstroendevotum förra året men satt kvar i flera månader på grund av dödläget.
Valtrötthet råder
En viss valtrötthet uppges råda i Montenegro.
En rad olika val och cykler av politiskt dödläge de senaste åren har gjort att stora delar av befolkningen irriterat sig över regeringens oförmåga att fungera.
Jag hör bara överdrifter i vallöften. Det här bygger inte på verkligheten. Jag kommer inte att rösta.
Kvinna som nyhetsbyrån AFP intervjuat i Podgorica
Källor: Reuters, AFP