Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Var tredje tysk man anser att det är okej att bruka våld mot kvinnor

En tredjedel av männen i Tyskland anser det acceptabelt att bruka våld mot kvinnor. Det framgår av en enkät som har gjorts på uppdrag av tidningsutgivaren Funke.

Enkäten utfördes i mars av barnrättsorganisationen Plan International Tyskland. Den besvarades av 1 000 män och lika många kvinnor mellan 18 och 35 års ålder.

Av männen anser 33 procent att det är tillåtet att ta till våld mot sin kvinnliga partner. 34 procent sa att de någon gång hade använt våld.

52 procent av männen menar att det främst är mannens uppgift att svara för hushållets försörjning.

Alexandra Tschacher, som är talesperson för Plan International Tyskland, säger att traditionella könsroller fortfarande är djupt rotade hos folk.

Källa: STT-AFP

Utrikes

Guterres missnöjd med FN:s säkerhetsråd

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är besviken över att FN:s säkerhetsråd misslyckades med att kräva eldupphör i Gazaremsan.

Guterres uttalar sig två dagar efter att säkerhetsrådet röstade om att kräva eldupphör, och USA lämnade in sitt veto mot kravet. Generalsekreteraren säger att rådets auktoritet och trovärdighet har fått sig en allvarig törn.

Guterres deltar i dag i Doha Forum i Qatar. Det är en konferens med målet att främja dialog mellan politiska ledare.

Under konferensen har värdlandet Qatars premiärminister, schejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, sagt att landet fortsätter pressa Israel och Hamas för att få till stånd ett eldupphör.

Källor: AFP, Doha Forum

Glasblåsaren Kaappo Lähdesmäki med en glump glödande glasmassa på ett rör vid glasugnen.

Glasblåsning har upptagits på Unescos lista över kulturarv

Finland inte ensamt om att lyfta fram hantverket.

Bild på Gaza före och efter 7 oktober 2023.

Video: Så här ser det ut i Gaza nu

Bilderna visar Gaza före och efter den 7 oktober 2023.