Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare vid Harvard: Mjölk dödar

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 16:55.
Mjölkhylla i mataffär
Bild: Lucas Dahlström/Yle

Amerikanska forskare kommer med hårda påståenden om mjölkprodukters skadlighet. Mjölkprodukter kan vara livsfarliga för vuxna personer, slår de fast.

Chefen för näringsforskningsenheten vid universitetet i Harvard, professor Walter Willett, är den forskare som går i spetsen för varningarna.

Willett uppmanar enligt den granskande nyhetsförmedlaren Mother Jones vuxna att helt låta bli mjölkprodukter. Högst ska man enligt honom konsumera två mjölkportioner per dag.

En mjölkportion är ofta 2,5 deciliter.

Mjölkdebatten går het
Bild: Yle, Tero Kyllönen

Den som vill använda mjölkprodukter uppmanas göra det i form av yoghurt och surmjölk. Lactobacillusbakterien som sönderdelar laktos och hjälper matsmältningen tros göra dessa produkter hälsosammare.

I Finland uppmanas folk i kostrekommendationerna från 2014 att konsumera minst 5-6 dl flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost dagligen.

Inte entydigt med kalciumbehovet hos gravida

Professor Willett slår samtidigt hål på uppfattningen om att gravida kvinnor behöver mera mjölkprodukter än andra.

Det finns enligt honom inte heller fog för påståendet att kvinnor som passerat övergångsåldern behöver mer mjölk eller kalcium än tidigare - det kan enligt honom inte bevisas att extrakalcium förhindrar osteoporos.

Också svenska forskare har kommit fram till samma resultat. Forskarna bakom studien vid Uppsala kliniska forskningscentrum antar att det är mjölksockret som ligger bakom den ökade dödligheten.

Automatmjölkad ko på Brännbolsta Gård i Ingå
Bild: YLE/Malin Lindholm

Willetts lärofader tystades ned

Willetts forskningsrön är inte nya; hans lärofader Mark Hegsted kom till samma resultat redan i början av 1950-talet.

Hegsted, som även utförde mänskliga mjölkexperiment bland fångar, upptäckte att de vuxna som drack mycket mjölk och åt mycket mjölkprodukter hade ökad risk för en viss typs hälsoproblem.

Hegsted tystades ned - hans teser sågs med oblida ögon av den viktiga mjölkindustrin.

Willett har grävt fram Hegsteds studier ur naftalinen, men det är fortfarande höljt i dunkel exakt vilken så kallad kemisk stig i mejeriprodukter det är som orsakar hälsoproblem.

Misstankarna har än riktats till själva mejeriprocessen, än till hormoner, laktos eller kalcium.

ost
Bild: EPA/RAINER JENSEN

Det finns enorma mängder forskning i ämnet, och beroende på vem som finansierat studierna har forskarna kommit till olika slutsatser om bland annat kalciumets betydelse för vuxna - och mjölkens roll som kalciumkälla.

Den allmänna uppfattningen i många västländer har under lång tid varit att mjölk stärker skelettet och minskar på bland annat benskörhet. Nu hävdar Willetts grupp att det är tvärtom - att mjölk försvagar benbyggnaden.

I en omfattande studie gjord under nio års tid bland 43 000 personer kom man till slutsatsen att det inte finns något som helst samband med benbrott och mjölkkonsumtion.

Det finns forskning som visar att kvinnor som dricker minst 2,5 glas mjölk om dagen har större risk för benbrott än kvinnor som dricker högst ett glas per dag.

Ökad risk för cancer - men varför?

Enligt Willett kan redan små mängder mjölk, yoghurt eller andra mejeriprodukter orsaka cancer, skriver Kauppalehti som lyfte upp frågan i dag.

För kvinnor gäller den ökade risken bröstcancer och för män prostatacancer. För ingen vuxen gör mjölkens kalcium enligt studier någon nämnvärd nytta.

Lunch i Brandbackens servicecenter.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Willetts grupp upptäckte att män, som drack minst två glas mjölk per dag, hade nästan fördubblad risk för prostatacancer i jämförelse med de män som inte drack mjölk alls.

Även andra forskare har under den senaste tiden kommit fram till samma resultat.

Forskarna känner inte till den cancerframkallande mekanismen heller.

En del föreslår monosackariden d-galaktos som syndabock. Den ser ut att starta inflammationer och bildningen av fria radikaler i kroppen - de antas sedan ha ett samband med åldrande, hjärtsjukdomar och cancer.

Andra forskare pekar ut mjölkprodukters höga estrogen- och progesteronhalter som bovarna.

Bild: YLE/ Tiina Grönroos

En teori är att mjölkens kalcium hämmar D-vitaminets normala funktion - det hör i sin tur ihop med regleringen av tumörer i kroppen.

WHO på samma linje - men kostrekommendationer ändras inte

Världshälsoorganisationen WHO är inne på samma linje som Willett, med undantag för att WHO rekommenderar större mjölkportioner för sådana gravida kvinnor som annars inte får tillräckligt med kalcium.

Den vetenskapliga delegationen som ger kostrekommendationer för amerikanerna håller däremot fast vid att folk ska få i sig minst tre mjölkportioner per dag.

Mjölkdebatten hår het
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mother Jones hävdar att det beror på att delegationens forskning i stor utsträckning bekostats av livsmedelsjättar såsom Danone och Nestlé och att många av forskarna har direkta kopplingar till dylika storbolag.

Mejeriindustrin finansierade en tredjedel av alla vetenskapliga publikationer om mjölk under åren 1999-2003, påvisade forskaren Lenny Lesser år 2007. I 15 fall kom alla pengar från mejeriindustrin, skriver MJ.

I Sverige stämde Svensk Mjölk nyligen havreprodukttillverkaren Oatly för falsk marknadsföring.

Svensk Mjölk anser att Oatly har misskrediterat och nedvärderat mjölk som näringsämne genom sin reklamkampanj som enligt dem låter förstå att mjölk från nötkreatur är ett onaturligt, oklokt eller farligt val.