Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finsk och dansk träbyggnad ska ersätta Esbos rivna stadshus

En konstruerad bild av det planerade Esbobornas hus i Esbo centrum.
Bildtext Så här skulle det vinnande bidraget se ut om det förverkligas enligt planerna.
Bild: Cobe + Lundén Architecture Company

Det vinnande bidraget i arkitekturtävlingen heter Kohtaamisia och ska enligt skaparna föra vidare traditionerna för träbyggande i Finland.

Esbobornas hus ska ersätta stadens gamla ämbetscentrum. Där ska finnas lokaler för förvaltning, diverse tjänster, kultur, affärer och lokaler för beslutsfattande och invånararbete.

På området som arkitekttävlingen omfattat ska det också byggas bostäder för 600 personer.

Vinnande bidraget är gjort av den finsk-danska sammanslutningen Cobe + Lundén Architecture company. Bidraget var också invånarnas favorit när kandidaterna var framlagda offentligt på internet.

Kriterierna för valet var lämplighet för stadsstrukturen och miljön, lokalernas lämplighet och koppling till varandra samt lokalernas funktionalitet, trivsel och utsikten.

Man tog också kostnader och miljöpåverkan i beaktande.

Konstruerad bild av en aula med växter hängande från träbalkonger.
Bildtext Så här visionerar företaget bakom vinnarbidraget att det kunde se ut inne i byggnaden.
Bild: Cobe + Lundén Architecture Company

”Det vinnande bidraget är arkitektoniskt och stadsbildsmässigt ambitiöst, personligt och högklassigt. Det uppfyller väl tävlingens mål om ett unikt nybygge som stärker Esbo centrums framtida identitet”, skriver stadsmiljödirektör och ordförande i arkitekttävlingens jury Olli Isotalo i ett pressmeddelande.

Långköraren har kommit till sin vägs ände – nu rivs Esbo stadshus - Spela upp på Arenan

Långkörare som nu börjar skymta målet

Stadshuset som tidigare stod på platsen revs under sommaren 2022. Huset hade då stått tomt sedan 2008.

Processen att riva stadshuset var långvarig. Redan år 2010 fattade fullmäktige beslut om rivning, men rivningen fick vänta på sig på grund av besvär från bland annat Museiverket.

Planen är att det nya Esbobornas hus ska tas i bruk år 2029. Projektplanen ska godkännas av fullmäktige innan byggandet kan börja. Enligt nuvarande uppskattning skulle byggarbetet inledas år 2026.