Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Silvio Berlusconi är död – politikern och mediemogulen satte sin prägel på Italien på gott och ont

Uppdaterad 12.06.2023 16:48.
Italiens före detta premiärminster Silvio Berlusconi sitter på en tron. Bilden är svartvit.
Bildtext Silvio Berlusconi.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den tidigare premiärministern, mediemagnaten och entreprenören Silvio Berlusconi är död. Berlusconi led av leukemi.

Han blev 86 år och var ledamot i senaten fram till sin bortgång. Berlusconi kommer att lämna efter sig ett stort tomrum i italiensk politik.

Så sent som inför valet 2022 gjorde Berlusconi, som är en landets genom tiderna mäktigaste person, comeback i politiken – och det med framgång.

Det högerparti, Forza Italia, som han grundade 1994 och ledde fram till sin död, ingår i den styrande regeringskoalitionen som leds av premiärminister Giorgia Meloni. Själv blev Berlusconi invald i senaten vid samma val.

Trots att hans hälsa har sviktat de senaste åren, och han har haft en stående svit på San Raffaele-sjukhuset i Milano där besöken blev allt frekventare, var han ända fram till sin bortgång alltså i högsta grad aktiv som politiker.

30 år av Berlusconi. Videokälla: REUTERS - Spela upp på Arenan

Inledde sin karriär som dammsugarförsäljare

Berlusconi började sin karriär på 1950-talet under efterkrigstiden med att sälja dammsugare till Milanos hemmafruar. Sedan byggde han upp ett fastighetsimperium i Milano på 1980-talet.

Det var i egenskap av framgångsrik företagare som han valdes till att styra landet, med förhoppningen att han skulle få ordning på Italien.

År 1994 blev han landets premiärminister och satt som regeringschef i fyra regeringar under nästan tjugo års tid. Hans ledarstil brukar ibland sägas vara föregångare till populister som Donald Trump.

Silvio Berlusconi och Vladimir putin ler mot varandra, Berlusconi ser ut att omfamna Putin.
Bildtext Berlusconi hade en nära relation med Vladimir Putin. Berlusconi höll på att sätta käppar i hjulet för Giorgia Melonis regeringsbildande när han hösten 2022 rättfärdigade Rysslands invasion av Ukraina.
Bild: EPA

Styrde med hjälp av media

Under ett par decennier var han landets rikaste och mäktigaste person.

Han styrde landet samtidigt som han höll kontroll över både näringsliv och medier. När Silvio Berlusconi var som mäktigast var han samtidigt premiärminister och landets mäktigaste företagsledare med kontroll över näringslivsorganisationen Confindustria och medier.

Under den period han ägde Mediaset, var premiärminister och samtidigt kontrollerade den statliga televisionen Rai, styrde han i princip hela medielandskapet.

Han drog sig inte för att ändra lagar för att skydda sig själv och sina affärer.

Demonstration i Rom mot Berlusconi
Bildtext Berlusconi var både älskad och avskydd i Italien. Här protester mot honom i Rom 2010.
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Återvaldes ständigt, oberoende av skandaler

Trots anklagelser om ekonomisk brottslighet, korruption, och sex med minderåriga återvaldes han av sina anhängare flera gånger och förblev en mycket populär politiker.

På något sätt lyckades han alltid klara sig undan även tunga anklagelser, till exempel dem om samröre med maffian, vilket utreddes ett par gånger under åren – med friande resultat.

Och trots att den mäktiga katolska kyrkan flera gånger uttryckte oro över Berlusconis moral, hamnade han egentligen aldrig på kollisionskurs med Vatikanen heller.

Enligt Forbes lämnar han efter sig en förmögenhet som uppgår till drygt 6,2 miljarder euro.

Silvio Berlusconi blev 86 år. Han lämnar efter sig sin nuvarande partner, politikern Marta Fascina (född 1990), fem barn från sina två tidigare äktenskap och 17 barnbarn.