Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora vätgasprojekt blir skyltfönster för Finland – Business Finland: Det är positivt att Finland är intressant för företag

Putkistoja ja säiliöitä kiinnitettynä metallitelineisiin vasten tiiliseinää.
Bildtext Några av företagen bakom de planerade miljardstora vätgasprojekten i Finland har gjort enorma förluster tidigare.
Bild: Hycamite TCD Technologies

De ekonomiska siffrorna för företagen bakom vätgasprojekten har inte varit det viktigaste för Business Finland. Efter den inledande dialogen överförs ansvaret till kommunerna och finländska företag.

De ekonomiska siffrorna för företagen bakom vätgasindustriprojekten är inte den viktigaste frågan för Business Finland när man undersöker företagens bakgrund.

Till exempel har Plug Power, som planerar att investera i Karleby, Kristinestad och Borgå, tidigare gjort miljardförluster, enligt Helsingin Sanomat.

Enligt Markku Kivistö, som är ansvarig för Business Finlands cleantech-projekt, kommer man att utreda om företagets agerande ligger i linje med finländska principer.

– Vi gör vanligtvis en grundutredning utifrån den offentliga information som finns. När det gäller finansiell information förlitar vi oss också på den information vi får direkt från företaget. När det gäller sanktionerna är vi noga med att de följer Finlands linje.

Enligt Kivistös uppfattning är det viktigare att få ett försprång i projekt där finländska kommuner och företag kan visa upp sin expertis globalt än internationella företags historiska framgångar.

Därför vill Business Finland också publicera namnen på företag som är intresserade av Finland så tidigt som möjligt, så att verksamheten blir så öppen som möjligt.

– Den öppna diskussion som pågår nu är önskvärd. Man kan säga tvärtom, att det är positivt att Finland är ett intressant land för investeringar, säger Kivistö.

Ansvar för kommuner och företag vid projektberedningen

Enligt Kivistö tar det förberedande arbetet med operatörer normalt ett till två år.

Under den tiden blir helhetsbilden av projektet konkret och mot slutet tas representanter för regionerna med i förhandlingarna.

Beslutet om förverkligandet av investeringen sker om några år, när tillståndsärendena och frågorna kring finansieringen är klara.

– Under processen undersöks bakgrunden och man får en förståelse för på vilken nivå aktören kommer att verka. Det är mycket jobb, men själva beslutet fattas när förberedelserna är gjorda, säger Kivistö.

Business Finland har mest kontakt med företagen i inledningsskedet. Vid projektberedningen övergår ansvaret vanligtvis till kommuner och företag i regionen.

Enligt Kivistös uppfattning är planer som de aktuella vätgasprojekten ett tillfälle för finländare att visa upp sig.

– När det lyckas finns det möjlighet att skapa trivsel, jobb och kunnande i Finland. Vi ser positivt på de här sakerna, säger Kivistö.

Texten är en översättning av Yle Pohjanmaas text: Miljardiluokan vetyhankkeet ovat Suomelle näytön paikka – Business Finland: On positiivista, että Suomi on yrityksille kiinnostava kohde.

Diskussion om artikeln