Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aftonbladet: Snabbmodet orsakar miljökatastrof i Ghana – H&M bland de största bovarna

En stor mängd kläder som sköljts upp på en strand i Ghana.
Bildtext Klädesavfall på stranden i fiskesamhället Jamestown i Ghanas huvudstad Accra i juli 2022. Arkivbild.
Bild: Muntaka Chasant / AOP

Modejätten H&M har via sina återvinningspartners exporterat över 300 000 kilogram kläder till Ghana i år, rapporterar Aftonbladet.

– De förväntar sig att vi ska komma hem med fisk. Men det blir allt mer textilier i näten. Snart kan jag inte försörja min familj. Det här är en katastrof, säger den ghananska fiskaren Joshua till svenska Aftonbladet.

Han intervjuas i en utredning om vad som händer med de kläder som den svenska modejätten H&M:s kunder lämnar in till återvinning.

Till Ghana kommer containrar med kläder från London, Rotterdam, Bremerhaven, Toronto och Le Havre.

Ghanas huvudstad Accra har blivit en marknad för varor som ingen vill ha, konstaterar Aftonbladet.

Traktorerna kunde inte längre köra runt på stadens soptipp, eftersom plaggen snodde sig runt hjulen. Polyester­kläderna lade sig som ett lock ovanpå det organiska avfallet. På djupet bildades gaser, som inte kunde komma ut

Aftonbladet i Accra, i artikeln ”Här är snabbmodets 'ground zero'”

Hamnar i havet och i avfallsberg

Tätt packade balar med kläder säljs på marknaden i Accra, men kläderna är inte sorterade med tanke på mottagarlandet. Det gör att kring hälften av innehållet inte går att sälja vidare.

I stället slängs de kasserade plaggen i ett land där avfallshanteringen inte fungerar. Kläderna samlas i avfallsberg och hamnar i havet.

Både människor och miljö far illa av de gifter som finns i kläderna.

Havssköldpaddorna kan inte gräva ner sina ägg i sanden längre. När havsbottnen är täckt av plagg dör korallerna och fisken kommer inte in till kusten längre.

Över en miljon plagg

Enligt tulluppgifter som Aftonbladet har fått ta del av har H&M:s tre återvinningspartners i år exporterat 5 711 balar eller cirka 314 000 kilo kläder till Ghana.

Det är över en miljon plagg, konstaterar tidningen.

H&M förnekar inblandning i miljökatastrofen i Ghana.

På sin webbplats lyfter modekedjan upp sitt återvinningsprogram som lanserades redan 2013. Plagg som kan användas på nytt ska säljas vidare, heter det, men H&M ger inte någon information om var kläderna slutligen hamnar.