Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hissar regnbågsflaggan igen: ”Pride är både en folkfest och blodigt allvar”

Kvinna står på gräsmatta under träd.
Bild: Filip Sten / Yle

Vasa pride kör igång på måndag och på lördag blir det traditionell parad. Isabel Fleming från Regnbågsallians Svenskfinland, säger att pride behövs eftersom samhället inte är jämlikt ännu och hon är besviken att en hissad regnbågsflagga redan stulits.

År 2019 ordnades Vasa pride för första gången på 15 år, sedan kom coronapandemin och det blev igen en paus. Sedan hissades regnbågsflaggan igen när Vasa pride 2022 ordnades och i år är det dags igen.

– Ännu ifjol märktes efterdyningarna av coronapandemin, att människor inte riktigt tar sig ut. Men i år tycker jag att läget normaliserats så vi hoppas på stor uppslutning, säger Isabel Fleming, verksamhetsledare för Regnbågsallians Svenskfinland.

Prideveckan inleds på måndag med pin- och plakatworkshop i Smedsby och håller på till söndagskväll, men kulminerar redan på lördag med prideparaden som går från Vasa torg till Sandö.

Vi lever ännu i en värld där människor som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter lever under ständiga hot och inte kan vara sig själva eller vara med dem de vill vara med

Fleming säger att prideveckan innebär både fest och allvar.

– På vissa sätt är det en folkfest men på vissa sätt också blodigt allvar. För vi lever ännu i en värld där människor som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter lever under ständiga hot och inte kan vara sig själva eller vara med dem de vill vara med.

Prideveckan

Prideflagga stals från Övermalax UF

Pride brukar kunna väcka känslor, även negativa känslor. Svenska Yle rapporterade på måndag morgon om en Karlebybo som misshandlades i samband med pride i Tallinn och även i Österbotten finns det de som visar missnöje med pride.

Till exempel i helgen stals en prideflagga från Övermalax UF, en förening som Fleming råkar vara ordförande för.

– Jag skulle vilja säga att jag blev överraskad, men tyvärr är jag kanske för mycket realist för det. Om det är ett vanligt tonårsstreck, någon som bara tycker att det är roligt att ha en prideflagga på sitt ungdomsrum, det är en sak. Men om någon tagit ner den av orsaken att det inte ska få prideflaggas så är det betydligt värre, säger Fleming.

Fleming tycker att dylika händelser ändå inte får stå i vägen för prideveckan, även om det är något de tar i beaktande.

– Man behöver alltid vara redo, speciellt på ställen där de här frågorna inte lyfts upp så ofta och där det kan finnas mer traditionella tankesätt. Så man behöver ha det i åtanke ja, men jag tycker inte heller att man ska låta det styra. För då ger man så mycket utrymme till diskrimineringen och hatet

Regnbågsflagga vajar i vinden.
Bildtext Även under Vasa pride 2022 stals regnbågsflaggor, då var det flaggor som Korsholms kommun hissat.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Lokala företag och församlingar stöder pride

Men Prideveckan får också mycket stöd från lokalsamhället i Vasaregionen. Lokala företag, Vasa stad och även stadens finska och svenska församlingar backar evenemanget. Att fler människor engagerar sig i HBTQIA-frågor är något som Fleming tycker är viktigt.

– Det är det som man inom dessa minoritetsfrågor kallar allierade. Det behöver alltid finnas allierade från majoritetsbefolkningen för att någon sann förändring ska kunna ske. Fast man inte hör till HBTQIA-gruppen är det jätteviktigt att man vet vad som händer mot människor som hör till den gruppen dagligen runt om i världen.

Fleming är glad att fler engagerat sig i år.

– Vi har så många föreningar och organisationer som inte specifikt jobbat med de här frågorna förr, men som velat vara med och ordna olika program. Jag är jätteglad över det.

Diskussion om artikeln