Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Extremidrottare simmar från ö till ö mellan Åbo och Mariehamn: ”Någon måste göra det”

Tre män i simdräkt  förbereder sig på swimrun i skärgården
Bildtext Jonas Deichmann gör ett inlägg på sitt Instagramkonto innan han, Marc Bernreuther och Tobias Rop simmar vidare mot Åland.
Bild: Line Rehn / Yle

Det går att ta passagerarfärja eller egen båt mellan Åland och det finska fastlandet. Om du vill kan du paddla. Eller så gör du det som en swimrun – simmar mellan öar, springer över dem, och fortsätter simma.

De tre tyska extremidrottarna Jonas Deichmann, Marc Bernreuther och Tobias Rop startade på söndagen från Åbo med sikte på att nå Mariehamn på fem dagar.

Dagsetapperna är 50–60 km, så de springer minst ett maraton per dag, förutom att de simmar långa sträckor också. Sammanlagt räknar de med att simma mer än 70 kilometer.

Det är varmt sommarväder och väderrapporten talar om temperaturer närmare +30 grader mot slutet av veckan.

– Tuffast är ändå de långa simsträckorna i vatten som är bara 10 grader varmt, säger Jonas Deichmann.

De längsta sträckorna trion planerat är mer än fyra kilometer långa och då kan det bli kallt att simma, trots att de alla är vana triatleter och swimrunnare.

Deichmann är äventyrare, Rop står för erfarenheten med mer än 10 år av swimrun, medan Bernreuther står för stämningen. Han berättar vitsar och står för ”skitsnack” för att sporra de andra.

– Det är jätteviktigt att sporra varandra. De långa löpsträckorna blir otroligt tunga om man inte kan ha kul, säger Deichmann.

Optimalt med swimrun i Åbolands och Ålands skärgård

Deichmann har simmat, cyklat och sprungit världen runt, en sträcka motsvarande 120 triathlon. Då han sprang genom Mexiko fick han sällskap först av en gathund, sedan av andra löpare och massmedier. Han kom att kallas ”Tysklands Forrest Gump”.

– Det är min favoritfilm, så det kändes kul, säger Deichmann.

Han uppskattar ändå swimrun i Finland och Skandinavien på ett helt annat sätt.

– Det är så fint att swimrunna i den finska skärgården. Här är omväxlande natur, massvis med öar, man får övernatta med stöd av allemansrätten och folk är vänliga när man stiger i land. I Texas skulle folk ha skjutit på oss, säger Deichmann.

Deichmanns nästa projekt efter swimrunnen mellan Åbo och Mariehamn är redan om två veckor. Då cyklar han tvärs över USA från New York till Los Angeles. Följande dag efter att han kommit fram springer han tillbaka till New York, så att han springer ett ultra maraton varje dag.

Tre män simmar i skärgårdshavet
Bildtext Vattnet är lite mer än 10 grader varmt, vilket är skönt efter en varm sträcka med löpning.
Bild: Line Rehn / Yle

Det tre tyska extremidrottarna är inbjudna av Visit Finland för att som influerare göra reklam för Skärgårdsfinland, inte bara Insjöfinland och Lappland som alla tyskar känner till. Alla uppdateringar på Instagram följs intensivt med.

Deichmann, Bernreuther och Rop simmar med varsin ryggsäck efter sig. Där förvarar de extra utrustning, protein, vätska och telefon. Dessutom har de en följebåt som snabbt kan komma till undsättning, och som ute i de större farlederna skyddar dem för snabbgående båtar.

Men varför gör ni det?

– För att man kan och vill. Någon måste göra det, säger Deichmann.

Swimrun mellan Finland och Sverige har gjorts tidigare. År 2015 gjorde svenskarna Rasmus Regnstrand och Simon Börjeson en swimrun från Singö i norra Stockholm via Åland till Åbo. De gjorde det samtidigt för att uppmärksamma problemen i Östersjön.

Swimrun från Åbo till Mariehamn

8:43

Diskussion om artikeln