Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slutljuget på sociala medier – Danmark vill begränsa techjättarnas datainsamling

En telefonskärm med ikoner för appar på olika sociala medier synliga. Skärmen är skråmig.
Bildtext Barn och unga är på sociala medier långt innan de borde vara det, säger ordföranden för en dansk expertgrupp som rekommenderar högre åldersgränser.
Bild: Tanja Heikkonen / Yle

Danska regeringens expertgrupp vill höja åldersgränsen för när man kan ge samtycke till plattformar som Google, Snapchat och Meta.

Danska regeringens teknologiexpertgrupp vill höja gränsen för hur gammal man ska vara för att kunna ge samtycke till techbolag som Google, Snapchat och Meta.

– Vi ska i synnerhet skydda barnen bättre, det finns ett grundläggande behov att ta sig an den makt som techjättarna har skaffat sig, säger Danmarks näringsminister Morten Bødskov på en pressträff på måndagen.

Danmarks regering ska därför utarbeta ett lagförslag som bygger på expertgruppens rekommendationer med fokus på barn. För det första vill man trygga åldersanpassat innehåll för barn och unga.

Föräldrarnas godkännande

Först om man har verifierat sin ålder digitalt ska man kunna få tillgång till innehåll som krig eller pornografi, säger Bødskov.

– Det finns barn och unga som är på sociala medier långt innan de borde vara det, konstaterar expertgruppens ordförande Mikkel Flyverbom, professor på handelshögskolan CBS i Köpenhamn.

Danska regeringen vill också höja åldersgränsen för samtycke för att hantera persondata i Danmark från 13 år till 16 år. Det betyder i praktiken att techbolag som Google, Snapchat och Meta måste få föräldrarnas godkännande om ett barn inte har fyllt 16 år.

Tyskland har redan infört en åldersgräns på 16 år och motsvarande lagstiftning är på gång i flera europeiska länder, bland annat Unger, Litauen och Nederländerna.

Polariserande affärsmodeller

Enligt Morten Bødskov finns det cyniska affärsmodeller bakom de nya möjligheter som dagens teknologi öppnar.

– Det är en enorm utmaning för vårt samhälle, vår demokrati och inte minst våra barn, säger den danske näringsministern och fortsätter:

– Nackdelarna är klara – till exempel ökande illamående bland barn, hatretorik, konflikter och sådant som bidrar till polarisering. Det är techgiganternas affärsmodeller som främjar det här, slår han fast.

Vill ha slut på profilering

Expertgruppen vill också att EU:s spelregler för det som händer på de digitala plattformarna, Digital Services Act, skärps genom ett förbud mot att techbolagen använder målinriktad reklam som bygger på automatisk behandling av minderårigas personuppgifter, så kallad profilering.

Gruppen rekommenderar de facto att det införs ett allmänt förbud mot profilering oberoende av ålder. Det ska resultera i att konsumenterna inte längre ska uppleva att de möts av reklam för en given produkt så fort de har sökt efter den produkten på nätet.

Källa: DR, Reuters, RB