Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Radions symfoniorkester utnämnd av den prestigefyllda tidskriften Gramophone till kandidat för priset Årets orkester

Musiker från radions symfoniorkester sitter i tre rader på en scen och ler in i kameran.

Den mest prestigefyllda aktören inom inspelning av klassisk musik, musiktidskriften Gramophone, har valt Radions symfoniorkester till kandidat för priset Årets orkester (Orchestra of the Year).

Kandidaturen hör till de mest ansedda utmärkelser som en symfoniorkester kan tilldelas inom den klassiska musikens värld. Gramophone-pris (Gramophone Awards) har beviljats sedan år 1977 och priset Årets orkester utdelas nu för sjätte gången. I juryn sitter tidskriften Gramophones recensenter och några av genrens viktigaste influensers.

Chefsdirigenten Nicholas Collon gläder sig över RSO:s kandidatur. ”Inspelningarna utgör en väsentlig del av orkesterns konstnärliga verksamhet och därmed känns det fint att få ett sådant erkännande. Vi har strävat till att utanför inspelningsrepertoarens kanon utöka andelen av intressant nutida musik, däribland bortglömda pärlor såsom Adès och Wennäkoski samt Graźyna Bacewicz.”

Utöver RSO kandiderar för Årets orkester några av världens mest namnkunniga orkestrar inom den klassiska musiken, såsom Berlins filharmoniker, Chicagos symfoniorkester, Londons filharmoniker och Orchestre de Paris. Vinnaren väljs genom publikomröstning 12.6–7.9.2023. Under tidigare år har priset gått till bland andra Minnesotas symfoniorkester och Philadelphia Orchestra.

”Att få kandidera vid sidan av de främsta orkestrarna inom den klassiska musiken i världen är ett tecken på hur oerhört högklassig RSO är som symfoniorkester. Att främja kulturlivet hör till det centrala inom Yles public service-uppdrag och kandidaturen visar att RSO fyller denna uppgift dagligen. Förutom ett förstklassigt innehåll kan vi med RSO:s hjälp lyfta fram nya inhemska tonsättare och musiker, bjuda alla på högkultur oberoende av inkomstnivå eller residensort och därtill föra ut finländskt musikaliskt kunnande till utlandet. Detta är det unika med Yle”, säger Ville Vilén, direktör för Yles enhet för Kreativt innehåll och medier.

RSO kandiderar nu för första gånger för priset Årets orkester, men orkestern har två gånger tidigare fått Gramophone Award och flera andra nomineringar genom åren. Det första priset beviljades orkestern år 2006 för inspelningen av Magnus Lindbergs klarinettkonsert och det andra för inspelningarna av Béla Bartóks violinkonserter 2018. Bartókskivan nådde därtill en 27:e placering i den amerikanska radiokanalen National Public Radios lista över de 50 främsta inspelningarna.

De mest framgångsrika inspelningarna under de senaste åren har getts ut på skivmärket Ondine och för inspelningarna svarar RSO:s musikproducent Laura Heikinheimo.

På andra språk