Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

23 mopedister förlorade körkortet under polisens effektiverade övervakning i maj

Mopon rekisterikilpi ja takana nuoria kokoontumassa.
Bildtext 23 mopedister fick körförbud vid polisens effektiverade övervakning. Mopedisterna på bilden hör inte ihop med texten.
Bild: Juuso Stoor / Yle

23 mopeder hade trimmtas så att de klassas som lätta motorcyklar och sju lätta motorcyklar hade trimmats till motorcyklar. På grund av det här fick förarna böter för förande av fordon utan körrätt. Förarna fick också körförbud.

Några mopeder var trimmade så att topphastigheten var över 90 km/h. En förare försattes i körförbud på grund av grov likgiltighet då hen kört på bakhjulet. En trimmad moped eller lätt motorcykel bör alltid också besiktas på nytt efter att trimningen tagits bort.

60 registerplåtar skruvades loss från mopeder på grund av brister i utrustningen och funktionsfel. I polisens övervakning påträffades också en lätt motorcykel som visade sig vara stulen från en bilskola.

Informerade om övervakningen på förhand

Polisen i Österbotten hade informerat elever och deras vårdnadshavare om den effektiverade övervakningen via Wilma systemet.

– Det är mycket oroväckande och sorgligt att det finns så här många olagliga mopeder och motorcyklar i trafiken trots att vi informerat om övervakningen på förhand, säger överkommissarie Janne Kangas vid polisinrättningen i Österbotten.

– Ifall en moped har trimmats till en lätt motorcykel eller en lätt motorcykel trimmats till en motorcykel, åläggs den med bilskatt, säger sakkunnig Tiia Kariniemi på Traficom.

Polisen informerar Traficom om trimmade fordon och Traficom inleder förfaranden gällande bilskatten.