Rekordsvag krona gynnar utländska turister i Sverige – och ger svenska semesterfirare dålig stämning
Den svenska valutan är nu svagare än på länge. Experter förklarar det med bland annat skuldsättning och det oroliga världsläget. Turister från euro- eller dollarländer drar i alla fall nytta av läget.
En solig försommardag vid det ikoniska stadshuset i Stockholm är det inte svårt att hitta turister som njuter av vädret, staden och dess sevärdheter – och i viss mån också av prisnivån som gynnar dem som växlar dollar eller euro mot svenska kronor.
– Visst, priserna är rätt låga. Eller åtminstone lägre än i Köpenhamn som vi besökte före Stockholm, säger Lynn från USA.
Hon och hennes familj är på rundresa i Skandinavien och har alltså lagt märke till att såväl mat som kläder och souvenirer är billigare i Stockholm än i Köpenhamn.
Fransmannen Julien är inte lika övertygad.
– Såklart märks det att euron är stark i förhållande till kronan. Men om man bortser från det så är det nog dyrt här i Sverige, menar han.
På måndagen fick man 11,60 kronor för en euro. För en amerikansk dollar fick man i sin tur 10,79 kronor.
Liten valuta drabbas av världsoro
På finanskoncernen SPP/Storebrand säger sparekonomen Shoka Åhrman att det handlar om en trend som hållit i sig länge men som nu kulminerat.
– Oro i världen och på världsmarknaderna syns tydligare på ett litet valutaområde som Sverige. Även de kraftiga räntehöjningarna som centralbankerna gjort på sistone får en större effekt på den svenska kronan, säger Åhrman.
Sverige och kronan är helt enkelt känsligare för allt det som pågår ute i världen och hög svensk skuldsättning är också ett problem.
Skenande inflation och stigande räntor gör att utländska investerare funderar extra noggrant på riskerna i olika länder. Och svenskarnas skulder är de tredje högsta i EU, vilket naturligtvis är ett dilemma i tider av stigande räntor.
Den svajiga fastighetsmarknaden i Sverige – med bland annat den krisande fastighetsjätten SBB –– är också en del av problematiken.
Kronan rasat över tid
Även om kronan försvagats extra mycket på senare tid så handlar det alltså inte om någon ny sak.
På tio har euron blivit 30 procent dyrare mot kronan och dollarn har blivit hela 70 procent dyrare.
Och för att på kort sikt vända utvecklingen finns inte mycket man direkt kan påverka, menar sparekonomen Åhrman.
– Dels handlar det om penningpolitik, dels om att valutamarknaden skulle prisa in den svenska kronan annorlunda. Och förstås att världsläget stabiliserar sig, säger Shoka Åhrman.
Råd till semestrande svenskar: Stanna hemma
I svenskarnas vardag syns allt detta framförallt när de reser utomlands.
– Det är svårt att hitta resmål där man inte drabbas av att kronan är rekordsvag just nu, konstaterar Shoka Åhrman på SPP/Storebrand.
Hon ger svenska semesterfirare rådet att kolla med sin bank på förhand hur det lönar sig att betala i det land dit man åker.
Oftast är det fiffigast att betala i lokal valuta, men det är bra att ha koll också på eventuella valutaväxlingsavgifter som kan läggas till transaktionerna.
Och ja, det finns ju alternativ.
– För många blir det nog att stanna hemma och välja Sverige som resmål i sommar, säger Åhrman.