Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige utlämnar dömd turkisk medborgare till Turkiet – länderna möts i Natoärenden på onsdag

PKK-flaggor och andra flaggor på en demonstration utomhus.
Bildtext Arkivbild. Bilden är tagen under en manifestation mot Nato och de svenska terrorlagarna i Stockholm den 4 juni. Personerna på bilden har ingenting med utlämningen att göra.
Bild: Yle / Katja Johansson

Den svenska regeringen har beslutat att utlämna en turkisk medborgare till Turkiet, rapporterar SVT. Det rör sig om en 35-årig man som är dömd för narkotikabrott i Turkiet år 2013.

Sverige kommer att utlämna en 35-årig man till Turkiet. Det beslutet fattade den svenska regeringen i dag i samband med ett extrainsatt regeringssammanträde, rapporterar SVT.

Sveriges högsta domstol slog i slutet av maj fast att det inte föreligger några hinder enligt utlämningslagen eller Europakonventionen att utlämna mannen till Turkiet för verkställning av det fängelsestraff han tidigare dömts till.

Mannen dömdes år 2013 för att ha transporterat en väska med 1,8 kilogram cannabis. Han lämnade Turkiet på laglig väg efter att ha frigivits villkorligt efter att ha avtjänat några månader av sitt straff. Mannen flyttade senare till Sverige och fick arbetstillstånd.

Mannen själv motsätter sig utlämningen, och anser att den verkliga anledningen till beslutet är att han är kurd och stöder terrorstämplade PKK.

Utlämningen kommer att verkställas under försommaren.

Turkiet och Sverige möts på onsdag

Beskedet kommer två dagar före nästa möte mellan Nato, Sverige och Turkiet.

Fallet är det första där en PKK-anhängare utlämnas till Turkiet sedan Sveriges Natoprocess inleddes, enligt SVT.

Turkiet har upprepade gånger kallat Sverige för en fristad för PKK-anhängare under den svenska Natoprocessen, och krävt att personer med kopplingar till organisationen ska utlämnas.

Källa: SVT