Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasbor om Keskos planer på nytt affärshus i Pargas: ”Man får väl följa med strömmen”

En dam står och väljer bananer i en matbutik.
Bildtext Butikerna i Pargas koncentreras kring Vapparvägen.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Kesko fick på måndagskvällen grönt ljus att fortsätta planeringen av ett nytt affärscentrum vid yrkesinstitutet Axxells fastighet på Vapparvägen 4 i Pargas. Vad tycker då Pargasborna om planerna på en flytt?

Pargasborna Tapio Laine och Eva Lindroos hade gärna sett att butiken skulle bli kvar vid korsningen av Kyrkoesplanaden och Skärgårdsvägen där den är nu.

– Jag undrar varför de flyttar, för mig blir det längre väg till butiken. Jag handlar i alla butiker i Pargas, beroende på var det finns erbjudanden. Men på vintern, då det är snö och is, är det bra med en butik som är nära, säger Laine.

– Jag tycker att det här är en bra och trevlig plats och nära där vi bor. Oftast handlar jag i en annan butik eftersom jag får bonus där, men om något fattas kommer jag hit. Jag brukar handla här en gång i veckan eller varannan vecka, säger Lindroos.

En äldre kvinna utanför en affär.
Bildtext Eva Lindroos skulle gärna se att butiken fanns kvar på samma ställe också i framtiden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Pargasbon Maria Mildén brukar nästan alltid handla i den lokala K-butiken. Hon vet ännu inte riktigt vad hon tycker om flyttplanerna.

– Man får väl följa med strömmen. De har väl sonderat terrängen och vet att det är bra för dem att flytta, säger Mildén.

Köpman i Pargas ser flera fördelar med en flytt

Förra veckan kom nyheten att Kesko har planer på att bygga ett nytt affärscentrum på Vapparvägen 4 i Pargas, alltså på den tomt där yrkesinstitutet Axxell finns för tillfället. Pargas stadsstyrelse beslutade i måndags att ingå ett avtal om en planeringsreservering för en del av fastigheten där.

Ifall planerna blir verklighet innebär det att K-butiken Reimari flyttar till Vapparvägen.

Axxell i Pargas
Bildtext Då Axxells nya skolhus vid Brava lärcenter är klart kan den gamla skolbyggnaden byggas om till affärscentrum.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Det räcker förstås några år innan planerna blir verklighet, men det visar att Pargas intresserar. Jag tror att Pargas kommer att utvecklas ännu mer då de nya broarna blir klara, säger Kim Mattsson som är köpman på K-supermarket Reimari.

Den nuvarande affärsbyggnaden är byggd 1991 och borde förnyas.

– Tekniken går ganska snabbt framåt just nu, och mycket har hänt sedan vi senast renoverade och förstorade 2014. När det kommer nya affärer i dag byggs det nya värmesystem och kanske solpaneler, säger Mattsson.

Mindre trafikproblem på nya stället

Affärscentret vid Segelrondellen längs Skärgårdsvägen öppnades mitt under coronapandemin 2020. S-market förstorades och Lidl lanserades för första gången i Pargas. Affärskvarteret fick också en ny infart från Skärgårdsvägen och en ny gästbrygga.

Mattsson ser främst fördelar med att vara i närheten av de andra stora matkedjorna i Pargas. Framförallt tror han att trafikarrangemangen blir bättre.

– Vi har haft problem med trafiken in till Kyrkoesplanaden från Skärgårdsvägen, den korsningen är hemskt farlig. Men då butiken flyttas kan våra kunder använda samma rondell som de andra affärernas kunder, säger Mattsson.

En man i en mataffär.
Bildtext Kim Mattsson tycker det är bara bra med lite konkurrens.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Mattsson tycker också att de olika matbutikerna i Pargas centrum kompletterar varandra.

– Alla butiker försöker profilera sig på sitt eget sätt, men det är bara bra med lite konkurrens, säger Mattsson.

Mattsson, som fyller 58 år i år kommer åtminstone inte att bli köpman för den nya butiken.

– En sådan här satsning börjar jag inte med i min ålder. Jag är kvar i den här butiken så länge jag är och sedan blir det något annat. Vad jag förstått är stadsdirektören och politikerna i Pargas positiva till planerna, så jag hoppas att planerna går snabbt och bra framåt, säger Mattsson.

Köpman Kim Mattsson kommenterar Keskos planer i Pargas

4:34

Diskussion om artikeln