Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Matinfluencern Tara Junker: Jag gillar mat som lockar, mättar och provocerar

En ung kvinna i långt mörkt hår ler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Matinfluencern Tara Junker är bland annat receptkreatör, kokboksförfattare och programledare. I dag sommarpratar hon om hur sommaren smakar.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Det är fakta att vi finländare får i oss allt för lite grönsaker. Men då matinfluencern Tara Junker ber folk att minska på intaget av rött kött blir de arga. I dag sommarpratar hon om sin kärlek till mat och ätande.

Receptkreatören, programledaren och kokboksförfattaren Tara Junker har jobbat professionellt med mat sen hon var 14 år gammal. Men hon är inte utbildad kock.

– Jag har studerat kostvetenskap, alltså mat- och näringslära och hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Det betyder att jag är intresserad av hur vi ska äta nu i stundande klimatkris och år 2050, då vi är nästan 10 miljarder människor på jorden, säger Tara.

Hon valde att studera kostvetenskap för att få belägg att ifrågasätta.

– Ta tallriksmodellen till exempel, som vi alla lär oss i grundskolan. Den tvingar oss att dela upp det vi äter i proteiner och kolhydrater.

Grundtanken är att man bygger upp sin måltid av ett animaliskt protein, lägger till lite potatis eller ris och fyller på med grönsaker.

– Grönsakerna illustreras ofta av lite blek isbergssallad och tomater. Gott? Nej. Näringsrikt? Nja, säger Tara.

Istället vill hon inspirera finländarna att äta mångsidig vegetarisk mat, som ett komplement till proteinerna. Speciellt nu på sommaren då inhemska lokalproducerade grönsaker är både goda och billiga.

– Det är ingen uppoffring att glömma tallriksmodellen. Se det istället som att du bjuder dig själv på en smakupplevelse och en möjlighet att lära dig nytt i köket.

I dag sommarpratar Tara om det vardagligaste som finns – mat. En mänsklig rättighet som är laddad med miljöpolitik, jämställdhet, skuld och skam. Och kärlek.

Matinfluencern Tara Junker: Mera grönsaker skulle rädda finländares liv – men det provocerar köttätare

56:55

Det är fakta att vi finländare äter alltför lite grönsaker. Myndigheternas siffror talar sitt tydliga språk.

– Endast 14 procent av männen och 22 procent av kvinnorna i Finland får i sig tillräckligt med grönsaker. Folk som annars litar på statliga myndigheter – som man ju ska – vägrar att lyssna då det kommer till kostrekommendationer. Då det gäller mat vet alla tydligen bäst själv, säger Tara.

De flesta folksjukdomar är kopplade till våra matvanor och kostar samhället miljoner varje år.

– Vi finländare äter oss sakta till döds. Folk äter hellre blodtrycksmedicin och behandlar sin diabetes 2 med piller, än äter god mat av inhemska grönsaker och baljväxter. Och de flesta finländare får i sig mer kött än vad som rekommenderas.

En tv-inspelning på en brygga en sommarkväll i solnedgången ute i skärgården. Kamerorna är riktade mot Tara Junker som dukar fram en måltid på bryggan.
Bildtext Tara under inspelningen av tv-serien Kan vi bara få njuta som sänts i Yle Fem och på Arenan.
Bild: Linus Grönroos, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Folk blir rasande när jag ger fakta om rött kött

När Tara påpekar det här i sina olika kanaler blir folk upprörda.

– Jag ska inte säga att en hög konsumtion av rött och processat kött bidrar till flest förlorade levnadsår med full hälsa. Eller att kött sammantaget är det livsmedel som har högst klimatgasutsläpp. Då blir folk bara arga, säger hon.

De reagerar känslomässigt, som om det handlade om Taras personliga åsikt. De facto är det finska statens rekommendationer.

– När jag påpekar det här blir folk rasande, fakta får aldrig tala sitt tydliga språk, säger Tara.

Speciellt kvinnor känner skuld och skam kring maten

Men hon ger inte upp. Hon fortsätter att sprida matglädje.

– Det behövs förebilder som äter och njuter av mat i offentligheten. Än idag är det många, speciellt kvinnor, som känner skam och skuld kring mat och ätande. Det vill jag vara med och förändra, säger Tara.

I dag sommarpratar Tara Junker om sitt stora matintresse, som har varit ett jobb i halva hennes liv. Hon talar om förebilderna mamma och mormor som lärde henne att mat är en kärlekshandling. Hon delar med sig av många av sina favoritrecept.

En kvinna och en liten flicka sitter vid ett matbord utomhus i solen intill en sommarstuga.
Bildtext Tara på sommarstugan tillsammans med mamma, en av hennes största matinspiratörer.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Håkan Hellström: Visa vid vindens ängar

Sarah Connor: Wie schön du bist

Hannes feat. Waterbaby: Stockholmsvy

Alba August: So Alive

Dina ögon: Undantag

Lxandra: Dig Deep

Benjamin Ingrosso feat. Moonica Mac: Det stora röda huset

Moonica Mac: Till slutet av augusti

Diskussion om artikeln