Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rasismforskaren Jasmine Kelekay: Jag behövde flytta till USA för att förstå rasismen i Finland

Jasmine Kelekay ler rakt in i kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Jasmine Kelekay bor och arbetar i Oakland, Kalifornien där hon forskar i rasism vid universitetet Berkeley. I dag sommarpratar hon om rasismen i Norden.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Hela sitt liv har Jasmine Kelekay fått förhålla sig till rasism och rasister. I dag bor och forskar hon i Kalifornien och sommarpratar nu om rasism – vad det är och varför det skadar oss alla.

En vanlig torsdagseftermiddag på 90-talet åkte Jasmine Kelekay och hennes mamma lokaltåg i Helsingfors. Jasmine var tre år gammal och satt i barnvagn.

– På en av stationerna steg ett gäng killar på tåget. De var svartklädda och ingen av dem hade hår. Jag tyckte att de såg roliga ut och skrattade glatt. Mamma fick panik, säger Jasmine.

Killarna ställde sig tätt intill och mamma väste till Jasmine att vara tyst.

– När vi klev av tåget hemma i Malm lärde mamma mig vad skinheads är och att jag alltid ska akta mig för dem. När jag frågade varför sa mamma att de inte gillar afrikaner.

Tre år gamla Jasmine hade lösningen klar.

– Jag lär ha svarat: Mamma, vi behöver ju inte berätta att jag är afrikan.

I dag sommarpratar Jasmine Kelekay om rasism, vad det är och vilka uttryck det tar. Och om varför hon flyttade till andra sidan jorden för att lära sig mera.

Rasismforskaren Jasmine Kelekay: Jag flyttade från det rasistiska Finland

56:55

Växte upp i ett mångkulturellt hem

Jasmines mamma är finlandssvensk och hennes pappa är hemma från Etiopien.

– Han hörde till den första vågen flyktingar som kom till Finland från inbördeskrigen i Afrikas horn i början av 90-talet, säger Jasmine.

Hennes syster och hon växte upp som trespråkiga. Mamma talade svenska, pappa amhariska och familjens gemensamma språk var engelska.

– Det är en ganska bra bild av hur det såg ut i det mångkulturella östra Helsingfors där jag växte upp. Det kändes helt normalt – tills jag började skolan, säger hon.

En liten flicka står framför en bokhylla.
Bildtext Jasmine var bara tre år gammal då hon fick lära sig att akta sig för skinheads.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

När Jasmine började skolan blev det värre. När hon stod upp för sig själv fick hon höra att hon överdriver.

– Jag blev mobbad, utfryst och ständigt exkluderad. När jag pekade ut rasismen jag utsattes för blev jag omvandlad till själva problemet. Jag fick höra av vuxna att jag var för känslig, för uppkäftig, för aggressiv, säger hon.

Just så frodas rasismen.

– Eftersom den oftast tystas ner och negligeras blir den svår att diskutera.

Vi måste tala om rasism

Ungefär samtidigt som Jasmine föddes hårdnade det politiska klimatet i Finland. Främlingsfientlighet och det rasistiska våldet blev allt vanligare.

– Det var livsviktigt att vid tidig ålder lära sig att navigera världen så tryggt som möjligt. Samtalet den där dagen på perrongen var bara det första av flera jag skulle komma att ha med mina föräldrar, andra familjemedlemmar och vänner genom åren.

Jasmine insåg att det var svårt att tala om rasism och ville lära sig mera.

– Fast jag på många sätt förstod rasismen på ett väldigt intimt plan redan som barn, hade vi inte orden för att prata om rasism eller förstå den. Och det är ju inte så underligt med tanke på att vi som samhälle var – och fortfarande är – oerhört dåliga på att prata om rasism.

Hon beslöt sig för att söka sig till studier i USA för att hitta ett språk för att förstås rasismen.

– Frågan jag ställde som naiv treåring, har jag fortsatt att ställa under hela mitt liv i ett försök att förstå vad rasism är, hur det fungerar, hur det påverkar oss. Och inte minst – hur det kan motarbetas.

– Det är ganska extremt att jag måste doktorera för att lära mig att tala om rasism och få ett språk för fenomenet, säger Jasmine. I dag har jag orden för mina upplevelser i barndomen. Och språket är inte bara ett verktyg för att tala om rasism, utan också för social förändring.

En kvinna i doktorshatt ler mot kameran.
Bildtext Efter studentexamen flyttade Jasmine till USA för att studera. Hon tog sin fil.dr. i sociologi vid University of California, Santa Barbara.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

I dag sommarpratar Jasmine Kelekay om rasism och om varför vi i Norden anser att vi hör till de mest jämlika länderna i världen, trots att också vi har en egen historia av rasistiskt förtryck. Och om hur hennes egen medvetenhet om rasism utvecklats ur både hennes egna erfarenheter och hennes utbildning.

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Mulatu Astatke: Yegellé Tezeta

Mos Def: UMI Says

Tems: Free Mind

Lil Simz: Point And Kill

Erik Lundin: De ba blev så

Hassan Maikal feat. Yeboyah: Aina ollu tääl

Yeboyah feat. Rosa Coste: Musta tyttö magiaa

Burna Boy: Last Last

Diskussion om artikeln