Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ljus i Drottningens kammare

Från 2015
Barnoperan Drottningens kammare uppförs vid Lux Musicae i Sjundeå
Bildtext Barnoperan Drottningens kammare uppförs vid Lux Musicae i Sjundeå
Bild: Yle/Monica Slotte

I den tvåspråkiga barnoperan medverkar elever från tre skolor i Sjundeå. Operan ingår i musikevangemanget Lux Musicae.

Lux Musicae ordnas för 16:onde gången. Evangemanget pågår 17-22 november och bjuder på konserter bland annat i Sjundeå kyrka och på Sjundby gård.

Tvåspråkig sång

Sjätteklassare från Aleksis Kiven Koulu, Päivärinne skola och från Sjundeå svenska skola har fått bekanta sig med operan som uttrycksform. Resultatet kunde ses i onsdags då barnoperan Drottningens kammare uppfördes.

Barnoperan Drottningens kammare uppförs vid Lux Musicae i Sjundeå
Bildtext Opera är utmanande men roligt
Bild: Yle/Monica Slotte

Kompositören och oboisten Riikka Talvitie står för musiken och Emmi Komlosi för regin. Poeten Marjo Heiskanen har tillsammans med eleverna skrivit librettot som har översatts till svenska av Henrika Ringbom.

Myror saknar mamma

Librettot beskriver hur Sjundeå har två slott, ändå finns drottningens kammare i en stor myrstack. Drottningen själv har försvunnit och drönare och prinsessor längtar ut ur stacken. Det är deras historier som eleverna har bidragit med.

Sjätteklassarna i kommunens tre skolor har också målat konstverk som projiceras på väggen. De sjunger och spelar dessutom olika instrument.

Barnoperan Drottningens kammare uppförs vid Lux Musicae i Sjundeå
Bildtext Olika instrument trakteras i föreställningen
Bild: Yle/Monica Slotte

Boomwhackers eller ihåliga rör framkallar olika slag ljud då de slås ihop eller slås mot golvet. Man spelar också på klockspel och xylofon.

Nya erfarenheter på scen

Elli, Ida, Tindra, Jenny, Matilda och Lotta från Sjundeå svenska skola hörde till dem som uppträdde i Drottningens kammare på onsdagskvällen. Det gjorde de inför ivriga småsyskon och föräldrar i en fullsatt festsal i Aleksis Kiven Koulu.

- Det var jättespännande att vara med. Jag var rädd att säga fel repliker.

Under två veckors tid har eleverna övat flitigt. Repetitionerna löpte bättre då man kommit så långt att alla skolor övade tillsammans.

- Vi trodde att vi skulle sjunga på finska också men vi fick hålla oss till svenskan och det var lättare så.

Elli, Ida, Tindra, Jenny, Matilda och Lotta från Sjundeå svenska skola är med i Drottningens kammare
Bildtext Elli, Ida, Tindra, Jenny, Matilda och Lotta från Sjundeå svenska skola medverkar i operan
Bild: Yle/Monica Slotte

Flickorna från Sjundeå svenska skola sjunger och berättar om hur de tar hand om myrbebisar och får tillbaka sin drottning.

- Först tyckte vi att det var konstigt att operan skulle handla om myror, det gillade vi inte riktigt. Sen när vi kom igång och började sjunga tillsammans så blev det intressantare att vara med.

Drottningens kammare uppförs också torsdag och fredag klockan 13 i Aleksis Kiven Koulu i Sjundeå. Föreställningen är 30 minuter lång.

Prinsesstema för festivalen

Lux Musicae bjuder på ett brett utbud av både ny och gammal musik.

Världspremiären av den japanska tonsättaren Aki Itos monodrama Prinsessan leker har också lånat sitt namn till hela festivalen. Monodramat uppförs på lördag kl. 16 i Sjundeå kyrka.

Årets program innehåller också en kväll med William Shakespeare, Vivaldi med vitaminer, Nocturnernas fascination samt diskussion med musik och mat.

Under invigningskvällen uppmärksammades författaren Stella Parland in memoriam med recitation och sång.

Kimmo Hakola fungerar som konstnärlig ledare för Lux Musicae i Sjundeå. Hans strävan har varit att bygga upp festivalen som en naturlig del av kommuninvånarnas liv med programpunkter under hela året.

Radio Vega Västnyland: Smakprov ur barnoperan Drottningens kammare vid Lux Musicae

1:43

Radio Vega Västnyland: Elever från Sjundeå svenska skola berättar om barnoperan Drottningens kammare

2:30