Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tack för att ni var med och chattade – här kommer era bebisbilder!

Uppdaterad 19.06.2023 19:03.
Syskonpar en liten flicka och en baby kramas.
Bildtext Meja född 2019 och storasyster Malou född 2014.
Bild: Privat

Spotlight bjöd på Förlossningssnack live med mammor, bebisar, experter och chatt. Här kommer några godbitar.

Svenska Yles Spotlightredaktion bullade i måndags upp med en specialsändning direkt efter det granskande programmet Rädd att föda. I studion fick mammor, barnmorskor och experter diskutera mer eller mindre svåra förlossningar tillsammans med tittarna och programvärdarna Ann-Cha och Märta. Så här mysiga babybilder skickade ni in och här kan ni höra mammornas och barnmorskornas berättelser i Förlossningssnack.

Vilken känsla som stannat kvar efter förlossningarna varierar stort bland åsikterna i chatten – en del var nöjda och andra riktigt missnöjda. Och en jobbig förlossning betyder inte automatiskt en missnöjd föderska, så här skrev en person:

”Två tekniskt jobbiga förlossningar, men positiva upplevelser, tack vare min ljuvliga barnmorska”.

Över 70 procent av er som svarade på vår fråga om ni använt er av en doula hade inte testat, men närmare 20 procent kunde tänka sig testa i framtiden.

”Bästa beslutet för mig var att använda mig vid första förlossningen av en doula”, skriver en medan annan.

Mammorna skulle gärna ha önskat veta mer om efterblödningar, eller att barnmorskan trycker på livmodern efter förlossningen. Tips på hur man förberett sig inför förlossningen var att läsa böcker, ta del av Folkhälsans virtuella kurs Babydax, rådgivningens familjeförberedelse eller besöka en förlossningssal. Eller så här:

”Förberedde mig på att det inte nödvändigtvis går som planerat, och som planerat gick det inte heller 😅”.