Ny serie berättar om musiken som förde ut Norden på världens dansgolv – med Björk, Avicii, Alma, Röyksopp, Darude och många fler

Den sexdelade musik- och dokumentärserien Nordic Beats bjuder på unikt arkivmaterial med artister som Björk, Avicii, Swedish House Mafia, Kygo, Bjørn Torske, Robyn, Stonebridge med flera.
Idag är den elektroniska dansmusiken lika självklar på arenor som på klubbar. Men trots att musiken andas Ibiza och pulserande tropiska nätter kommer den ofta från miljöer som är betydligt kallare och kargare än så: Norden.
Här, under oändligt mörka långa vintrar, har man skapat elektronisk musik i världsklass. Härifrån kommer globala superstjärnor som Avicii, Darude och Björk.
– Vi är inte ute efter att hylla det arktiska landskapet, det bara finns där.
Så sammanfattar elektromusik–duon från norska Tromsö, Röyksopp, den nordiska elektroniska musikens framgång.

I serien Nordic Beats, som finns att se på Yle Arenan, får vi följa med då några av de största artisterna från hela Norden berättar sin historia, på sitt eget språk, om den elektroniska dansmusiken. Här får vi ta del av allt från banbrytande techno till storsäljande eurodance, trendsättande fjorddisco till superstjärnorna inom EDM.
Dokumentärserien är gjord som ett samarbete mellan alla de fem rundradiobolagen i Norden - RÚV, DR, SVT, NRK och Yle.
Från Finland deltar musiker som Darude, Alma, Jori Hulkkonen, Yotto, Orkidea, Jaakko Salovaara, Jimi Tenor och Hyperdelic Housers.
Musikalisk revolution
Serien tar avstamp i skiftet mellan 1980- och 1990-talet, då rejvmusiken fick fotfäste i Norden. Dansmusik som house och techno spred sig från klubbarna i USA över havet till Storbritannien och vidare till Norden och gav upphov till en ny revolution inom musiken.
– Om rap och hiphop var de stora musikkulturerna på 1980-talet blev den elektroniska dansmusiken, house och techno, 90-talets stora ungdomskultur, berättar DJ Orkidea, Tapio Hakanen, i dokumentären.
Från Finland och övriga Norden hade man redan rest till platser som Ibiza, London och Goa för att rejva, semestra och dansa dygnet runt. Nu ville man skapa samma känsla här hemma.
I Finland lade Hyperdelic Housers grunden för den moderna dansmusiken under tidigt 90-tal. I tomma industrilokaler i Åbo ordnade de några av Finlands första rejvfester.
- Allt började med att vi brann för musiken, berättar Mika Vainio och Esko Routamaa från Hyperdelic Housers.
Först ordnade man fester för kompisarna, men sedan spred sig budet och som mest deltog tusentals människor i festerna.
Rejv – förkastligt och underbart
Rejvkulturen togs emot med både förtjusning och förfäran – och ledde till att en hel massa nya musikproducenter såg dagens ljus.
Man dansade nätterna igenom i övergivna lagerlokaler och i skogarna i Norden med och utan tillstånd, man dansade i Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – och långt ovanför polcirkeln, i till exempel Tromsö.
Vuxenvärlden tyckte rejvkulturen var förkastlig. Den elektroniska dansmusiken likställdes med droger och allmänt dåligt beteende, polisen tillsatte rejvkommissioner för att stoppa dansen och droghandeln, men utan framgång. Den kända klubben Docklands i Stockholm var i ett skede den absoluta medelpunkten i rejvkretsar, ända tills polisen beslöt sig för att sätta stopp för festerna.
I Finland skapade man en ”paljasta reivi”-tipstelefon (alltså ungefär avslöja rejven).
Då kulturen bromsas blir den otroligt stark och expoloderar
DJ:n Cari Lekebusch
– Då kulturen bromsas på det sättet blir den otroligt stark och exploderar. De bara tryckte, tryckte och tryckte och ”bam”, förklarar den svenska musikproducenten och DJ:n Cari Lekebusch i dokumentären.
– Men man kan inte klaga. Istället för tio svenska skivbolag hade vi plötsligt tusen.
Man kunde stänga klubbar, men det gick inte att tysta musiken.
Redan på 90-talet tog en av den nordiska dansmusikens pionjärer, Björk, musiken upp på topplistorna.
- Det var en intressant period inom popen, berättar Björk. Vi rörde oss in i en nya era. Med hjälp av datorer och syntar kunde folk runt om i världen skapa nya sound.
Under åren och decennierna som följde spred sig den nordiska dansmusiken över världen och flyttade upp från undergroundlokalerna ut i dagsljuset. Från att DJ:n i början var anonym och ansiktslös blev DJ:n den nya rockstjärnan.
Darude satte Helsingfors på kartan vid milennieskiftet med monsterhiten Sandstorm. Swedish House Mafia gick från 90 personer på klubbspelningar till arenor med 100 000 personer i publiken. Avicii slog igenom 2011 och blev känd världen över med bland annat Wake Me Up 2013 som blev det årets mest strömmade låt.
Idag är dansmusiken mera levande än någonsin.
Se Nordic Beats med svenskt eller finskt programljud
Serien är ett nordiskt samarbete och artisterna intervjuas på sina respektive språk. Du kan välja om du vill se serien med svenskt eller finskt programljud. Serien är också textad till både svenska och finska.
Medverkande artister i Nordic Beats är Röyksopp, Cari Lekebusch, Adam Beyer, Darude, Jimi Tenor, Lindstrøm, Alexi Delano, Aqua, E-Type, Icona Pop, GusGus, Orkidea, Alma, Annie, Biosphere, SEEB, Kenneth Bager, Kiasmos, Yotto, Jori Hulkkonen, Vito Ingrosso, Mikal Telle, Mental Overdrive.
Nordic Beats innehåller unikt arkivmaterial från alla de fem rundradiobolagen i Norden - RÚV, Yle, DR, SVT och NRK - med Björk, Avicii, Swedish House Mafia, Todd Terje, Mika Vainio, Kygo, Bjørn Torske, Robyn, Stonebridge med flera.
Nordic Beats finns att se på Yle Arenan från och med onsdag 14 juni 2023.
Nordic Beats Podcast
På Yle Arenan hittas nu också podden Nordic Beats Podcast av YleX, där man berättar historierna bakom världshitar som Sandstorm och Freestyler. I podden medverkar artister som Darude, Alma, Jori Hulkkonen och Yoto. Podden är på finska.
