Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rektor såg yngre tonåringar klättra på skoltak i Lovisa: ”Det skulle vara fruktansvärt om det hände en olycka”

Lovisavikens skola på våren just före ett oväder.
Bildtext Mörka moln över Lovisavikens skola. Rektorn är orolig för fenomenet med unga som klättrar på skoltaket nattetid (arkivbild).
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Lovisa stad försöker på olika sätt se till att unga inte klättrar upp på skoltaken under kvällar och nätter. Nya hinder vid stegarna ska göra det svårare att ta sig upp.

Skolorna i Lovisa centrum har flera gånger under våren haft problem med unga som klättrat upp på skoltaken.

Vid Lovisavikens skola tror rektor Petra Paakkanen att det antagligen hänt fler gånger än man känner till. Men själv vet hon om fyra incidenter vid sin skola.

– En utomstående hade sett unga rutscha ner för taket mot snöstoppen som finns där.

Skolans egen personal har också sett barn på skoltaket. Paakkanen vet dessutom om enstaka fall i andra skolor i Lovisa centrum.

”Utmaning på Tiktok kan ligga bakom”

Nyligen dog en ung flicka som hade klättrat upp med andra unga på ett skoltak i Svedala i Sverige. I Lovisa har tillsvidare ingen skadats, men frågan är när det sker.

– Det är ju redan en nära ögat–situation om någon klättrar upp på skoltaket. Det kan vara brant, och de rutschar mot snöstoppen. Stoppen kanske håller tio gånger men inte den elfte, beroende på farten och hur många som åker mot dem, konstaterar Paakkanen.

Hon har själv råkat se en av incidenterna. Den gången handlade det om yngre tonåringar, som enligt hennes uppskattning gick i sexan till nian. Vad det kan bero på att de unga i Lovisa börjat med det här kan hon inte säga.

– För mig är det helt ofattbart. Jag kan bara spekulera, men kanske det kan handla om en utmaning eller video på Tiktok som någon tagit modell av. Kanske grupptrycket har gjort att flera hakar på.

Nya hinder på skoltaket

Lovisa stad ber vårdnadshavarna diskutera med sina ungdomar.

– Det skulle vara fruktansvärt om det händer en olycka och vi inte har vidtagit åtgärder. Vi hoppas vårdnadshavarna diskuterar hur farligt det är. Och vi uppmanar förbipasserande att ringa 112 om någon rör sig på skolans tak.

Skolan har också kontaktat stadens tekniska sida, som installerat ytterligare hinder vid stegarna till skoltaket.

– Det har funnits lagstadgade hinder, men de har inte räckt till. Nu har flera installerats så att det blir svårare att ta sig upp.

Sällsynt med takklättring

Polisen är medveten om takklättrarna i Lovisa. Enligt kriminalkommissarie Freddie Cederlund har det inte kommit in anmälningar om liknande verksamhet på andra skoltak i regionen. Att unga klättrar på tak tycks inte vara ett utbrett fenomen.

– Det är ganska sällsynt men nog har man hört om det tidigare, främst sommartid, säger Cederlund.

När polisen patrullerar i Lovisa så brukar de också ta en titt på skolområdena, men någon extra övervakning är inte inplanerad.

Om polisen får fast någon som klättrat upp på taket så kontaktas föräldrarna och socialtjänsten.

Diskussion om artikeln