Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles Antti Kuronen i Ukraina: Uppgifterna om den stupade är pålitliga – tre andra frivilliga har sårats

Antti Kuronen står med en hjälm och en kamera i händerna framför ett ihoprasat hus i Kiev.
Bildtext Yles Antti Kuronen följer med den ukrainska motoffensiven.
Bild: Ivar Heinmaa

Yles reporter känner till förbandet som den finländska soldaten tillhörde och säger att det går att lita på uppgifterna.

Yles utrikesreporter på plats i Ukraina Antti Kuronen följer med den ukrainska motoffensiven. Hårda strider utkämpas just nu i Donetskområdet där han befinner sig, då Ukraina försöker ta tillbaka områden de har förlorat.

Kuronen berättar att han känner till förbandet som den finländska frivilliga soldaten var en del av, och han säger att det går att lita på beskedet om att han har stupat.

– Nog verkar det ju så. Organisationen som han delvis samarbetade med Nordic Combat Medics är ett gäng som jag har träffat i östra Ukraina. De har berättat om att han har stupat. Så det stämmer nog säkert.

”Deltagit i många riktigt tuffa strider i Bachmut”

Nordic Combat Medics håller på med humanitärt arbete och första hjälpen. Soldaten har tillhört en grupp frivilliga finländska soldater som följt med organisationen.

– Personen som stupat har varit med som soldat och deltagit i många riktigt tuffa strider i Bachmut. Enligt uppgifter som jag läst så har han stupat i samband med artilleribeskjutning, säger Kuronen.

I början av kriget så kom det tiotals frivilliga finländska soldater till Ukraina. Ungefär 20–30 har aktivt deltagit i striderna på fronten, berättar Kuronen. Sedan har en del återvänt hem medan det har tillkommit nya.

Ukrainalaiset sotilaat ajavat panssarivaunulla lähellä eturintamaa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa 5. kesäkuuta
Bildtext Ukrainsk pansarvagn nära frontlinjen i Donetsk.
Bild: Anatolii Stepanov / AFP

Sammanlagt två stupade finländare

När det gäller andra fall där finländare skadats under kriget så känner Kuronen till ungefär tre. I ett fall fanns det också en video där situationen hade filmats.

– Men det här är den första finländaren som har stupat på den ukrainska sidan. På den ryska sidan så finns det också en som har stupat. Petri Viljakainen som anslöt sig till den ryska sidan stupade högst sannolikt i fjol.

Några tiotal finländare deltar i striderna i Ukraina

På Utrikesministeriet är man medvetna om uppgifterna om att en finländare har stupat i strid och man följer noga med läget, berättar Jussi Tanner, konsulär chef. Han kan i nuläget ändå inte gå in på närmare detaljer om händelsen.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa alla finländare som befinner sig i Ukraina, säger Tanner.

Tanner delar uppfattningen om att det rör sig om några tiotal finländare som just nu deltar i striderna i Ukraina. Mer noggranna uppgifter har ministeriet inte eftersom det är ovanligt att personerna som ger sig av meddelar det till myndigheterna.

– Vi rekommenderar att man undviker att resa till Ukraina, men vi kan inte förbjuda folk att åka. Vi känner till att det strider frivilliga där.