Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tre nya varghybrider påträffade – en av dem i Närpes

Uppdaterad 13.06.2023 22:13.
En varg fotograferad från sidan medan den står bland växter och blommor i en skog.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

Flera varghybrider hittades då DNA-prover av varg samlades in under den gångna vintern. Sammanlagt identifierades åtta olika varghybrider, av dem var tre stycken tidigare okända. En påträffades i Närpes.

Varje år uppskattar Naturresursinstitutet Luke storleken på vargstammen i Finland. Uppskattningen görs på basis av DNA-prover som samlas in från början av november fram till slutet av februari.

I slutet av mars i år hade totalt 1 146 stycken prov samlats in. Naturresursinstitutet informerar på onsdag 14 juni närmare om hur stor man uppskattar att vargstammen är i Finland.

Uppskattningen visar läget i slutet av mars. Under årets gång är antalet vargar som lägst i mars, innan nya ungar hunnnit födas i april-maj.

Tre nya varghybrider

Totalt har man nu kunnat identifiera åtta stycken olika varghybrider, varav tre stycken är sedan tidigare okända individer.

Två av de nya hybriderna kommer från Ylämaa-flocken i sydöstra Finland. Provet från den tredje hybriden togs i januari 2023 från Närpes västkust, skriver Luke i ett pressmeddelande.

Släktskapsanalyser visar att även denna hybrid härstammar från flocken i Ylämaa.

Fyra av de fem tidigare bekanta hybriderna tillhör Ylämaa-flocken. Det femte provet var spillning från en hybrid som efter ett veterinärbeslut avlivats i december 2022 i Tuupovaara, Norra Karelen.

– Redan i beståndsberäkningen för varg från 2022 finns uppgifter om en hybridflock som rör sig i Ylämaa. Då identifierades två vargar och två hundar bland DNA-proverna. Hundarna i fråga hittades inte bland DNA-proverna i vintras. Flocken verkar tillbringa större delen av sin tid på den ryska sidan och stannar endast ibland på den finska sidan, säger specialistforskare Mia Valtonen enligt pressmeddelandet.

Hybriderna beaktas inte i beräkningen av vargbeståndet.

Rättelse: Kl. 22.13 rättades ”juli” till ”juni” i stycket om när Naturresursinstitutet informerar om vargstammen.