Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ta en titt in i Pargas nya skolhus Brava lärcenter – fastighetschef: ”Det har funnits många utmaningar, men vi har löst dem tillsammans”

Pargas stad har tagit emot sitt nya skolhus Brava lärcenter. Ännu återstår några mindre korrigeringar och möblering, innan skolhuset är redo att välkomna eleverna till skolstarten i augusti.

I höst inleder de finsk- och svenskspråkiga eleverna i årskurs 7-9 och gymnasierna i Pargas sitt läsår i det nya skolhuset Brava lärcenter. Pargas stad tog emot skolhuset den 31 maj och under förra veckan gjordes de sista granskningarna för att korrigera eventuella brister.

Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl konstaterar att skolbygget har varit en stor del av hans vardag under de senaste åren.

– Det har blivit en period i livet för oss alla och jag känner mig lättad och motiverad. Mycket har hänt med corona, krig och strejker, så det har funnits många utmaningar, men vi har löst dem tillsammans med byggnadsentreprenören, säger Pihl.

En man som står i en trappa.
Bildtext Seppo Pihl är lättad att skolhuset nu börjar vara klart.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Det nya skolhuset består av flera våningar och för att få in ljus överallt har flera klassrum fått glasväggar. Många klassrum har även mellanväggar som gör att rummen lätt kan förminskas eller förstoras beroende på behov.

Ett klassrum i en nybyggt skolhus.
Bildtext I de här klassrummen kan studentskrivningarna skrivas i framtiden. Till höger finns ett likadant rum och tillsammans bildar de ett stort rum på cirka 300 kvadratmeter.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Rivningen av Sarlinska skolan inleds efter midsommar

Skolbygget har en budget på 21,8 miljoner euro och trots flera utmaningar ser budgeten ut att hålla och det finns ännu lite pengar kvar för att riva de gamla skolbyggnaderna och för att bygga klart skolgården.

Efter midsommar inleds rivningen av det gamla skolhuset Sarlinska skolan och senare i höst rivs Paraisten seudun koulus skolbyggnad.

– Eftersom Sarlinska skolan ligger endast åtta meter från den nya skolbyggnaden planerar vi att riva Sarlinska skolan innan eleverna inleder skolstarten. Vi planerar det noggrant och mäter husets skick och vibrationer innan vi gör något, säger Pihl.

Sarlinska skolan byggdes på 1950-talet på talko av Pargasborna. På fullmäktigemötet i slutet av maj föreslogs att Pargasbor ska få en möjlighet att hämta tegel som minne från Sarlinska skolan. Pihl säger att de som vill får hämta tegel då skolhuset rivs. Staden informerar mer om när det är möjligt i slutet av juni.

En ny och en gammal skolbyggnad bredvid varandra.
Bildtext Sarlinska skolan (till höger) står endast åtta meter ifrån det nya skolhuset. Av säkerhetsskäl rivs skolan innan eleverna inleder skolstarten i augusti.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Möjlighet att vid behov använda Axxells lokaler

Det nya skolhuset är 8000 kvadratmeter stort och beräknas rymma drygt 700 elever. Skolhuset är lite för litet för nuvarande elevantal, men storleken är beräknad med tanke på att elevantalet väntas minska drastiskt i Pargas under de närmaste åren.

Till Brava lärcenter hör även Axxells och Optimas nya skolhus, som byggs intill och som väntas bli klart i mars 2024. Ifall elevantalet ändå inte skulle minska i den utsträckning som prognoserna visar, finns en möjlighet att delvis också använda Axxells och Optimas nya skolhus, konstaterar Pihl.

Soffor, bord och kök i ett nytt skolhus.
Bildtext Skolorna har egna hembon där eleverna kan dra sig tillbaka och umgås tillsammans med elever från sin egen skola.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Diskussion om artikeln