Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländaren som dog i Ukraina skrev från fronten till Yles redaktör – “När jag kommer härifrån får du ganska häftigt material”

Meddelanden och ett foto av militära persedlar.
Bildtext Mannen som stupade i Ukraina under helgen förmedlade information om kriget till Yle i mer än ett års tid. I ett av sina meddelanden skriver han bland annat att han har sett en stor skillnad mellan nyhetsförmedlingen och verkligheten vid fronten.
Bild: Lauri Karo / Yle

Så vitt vi vet stupade den första frivilliga finländaren som stridit i Ukraina i helgen. Den unge mannen skrev till Yle om sina erfarenheter vid fronten.

Den finländare som har stupat i Ukraina höll kontakt med Yles redaktör under nästan hela kriget.

Finländaren som stridit på Ukrainas sida uppges ha dött under veckoslutet. Yle har fått krigarens identitet bekräftad av flera källor.

Det handlar om en man som är under 30 år som for till Ukraina i mars 2022, strax efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig. Mannen började kommunicera med Yles redaktör redan innan han gav sig av.

Han var en av flera frivilliga finländare som förmedlade information om de utländska kombattanternas situation till Yles nyhetsredaktion.

Han skrev sitt sista meddelande från fronten drygt två veckor före sin död. Han berättade att han fortfarande befann sig i Ukraina och beskrev sitt sinnestillstånd kort, med tecknen +/- (bra och dåligt).

Yle försökte senast ta kontakt med honom på måndagen. Det meddelandet nådde honom inte. Enligt de uppgifter som hans familj fått stupade han i Ukrainas motoffensiv, uppenbarligen i lördags.

Officiellt anses mannen fortfarande vara ”saknad”. Formuleringen syftar på att det inte har varit möjligt att bekräfta dödsfallet genom att identifiera hans kvarlevor.

För familjen är den här osäkerheten kring sonens död tung.

– Det sämsta tänkbara alternativet, säger mannens far till Yle Uutiset.

Gav sig avsiktligen av ensam

Enligt Yles uppgifter bestämde mannen sig för att ge sig av som frivillig i mars 2022, kort efter Rysslands storanfall mot Ukraina. Hans avsikt var att ”göra vad som än krävs” för Ukraina. Han berättade att han avsiktligen gav sig av ensam.

– Om jag tog en kompis med mig och han dog skulle jag inte kunna leva med det, sa han i en telefonintervju.

Mannen anlände till Ukraina kort efter att Ryssland genomfört sin förödande attack mot basen i Javoriv. Flera utländska kombattanter under utbildning dog i samband med den attacken.

Finländaren tjänstgjorde till en början i Ukrainas internationella legion. Det är en främlingslegion underställd ukrainska armén där de flesta utländska kombattanterna placerades. I mars skrev mannen att enheten var ”en riktig cirkus”.

– Sedan när jag kommer bort från fronten får du ganska häftigt material, skrev han i ett meddelande till Yle.

”Den som är van med Nato-standard blir galen”

Under våren 2022 berättade mannen att han kände sig hoppfull när det gällde Ukrainas möjligheter i kriget. Precis som många andra finländare lade han ändå också märke till brister i ukrainarnas professionalitet.

– Standarden är någonstans mellan talibanerna och Sovjetunionen. Den som är van med Nato-standard blir ganska snabbt galen vid fronten, skrev han.

Senare tjänstgjorde mannen tidvis i Nordic Combat Medics-gruppen som sköter medicinsk och humanitär hjälp i närheten av fronten samt evakuerar människor. Till största del deltog han ändå i själva striderna.

Mannen deltog till exempel enligt egna uppgifter i den motoffensiv som ledde till befriandet av Cherson hösten 2022. Han hade en dystrare bild av motoffensiven än den som presenterades i västerländska medier.

– Visst återtar vi territorium men det kostar oss många liv varje gång, skrev han till Yle.

Enligt mannens far fick sonen bland annat en medalj för sina insatser vid frontlinjen.

Efter motoffensiven mot Cherson återvände den finländska krigaren till Finland och sökte sig till arbetslivet igen. Snart bestämde han sig ändå för att återvända till Ukraina.

– Han sa att arbetsdagar 7–15 inte passar honom. Han trivdes där borta, säger pappan till Yle.

Det här är en översättning av Veli-Pekka Hämäläinens artikel ”Ukrainassa kuollut suomalainen kirjoitti rintamalta kokemuksistaan Ylen toimittajalle – 'Kun pääsen pois, saat aikamoista materiaalia'”. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.