Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumpanhängare utanför domstolen: Åtalet ökar Trumps stöd!

En Trumpmotståndare ställer sig framför Trumps bil när han den förre presidenten lämnar den federala domstolen i Miami.
Bildtext En Trumpmotståndare ställer sig framför Donald Trumps bil när den förre presidenten lämnar den federala domstolen i Miami.
Bild: EPA-EFE

Det var en cirkuslik stämning utanför den federala domstolen i Miami. Bakom avspärrningen trängdes journalister med högljudda Trumpsupportrar, samtidigt som den tidigare presidenten förklarade sig oskyldig inne i rättssalen.

Miami, Florida

Ett hundratal Trumpsupportrar stod utanför den federala domstolen i Miami och visade sitt stöd när den tidigare presidenten inställde sig inför rätta. ”Vi vill ha Trump” ropade de hängivna anhängarna.

I den över 30-gradiga värmen mellan tv-tälten rörde sig också några enstaka motdemonstranter. ”Lock him up” stod på ett plakat medan en annan man ropade att ingen står ovanför lagen, inte ens Donald Trump.

Tidvis hettade det till mellan de enstaka motdemonstranterna och de hundratals demonstranterna, men i det stora hela gick det lugnt till.

En person i svart vit fängelserdräkt som håller i ett plakat med texten: "Lock him up"
Bildtext Den här motdemonstranten rusade framför Donald Trumps bil när den förre presidenten lämnade domstolen. Motdemonstranten greps av polisen.
Bild: Daniel Olin / Yle

Det var andra gången på två månader som den tidigare presidenten ställdes inför en domstol. I våras åtalades han av en distriktsåklagare i en domstol i New York för bokföringsbrott.

På tisdag kväll finsk tid handlade det om betydligt allvarligare saker. För första gången i modern tid åtalas en tidigare amerikansk president för federalt brott.

USA:s förre president uppgav i Miami att han inte är skyldig till åtalspunkterna om att han tagit med sig topphemliga dokument när han lämnade Vita huset och sedan ljugit om det för tjänstemän som försökte återbörda dem till trygg förvaring.

Donald Trump åtalas på 37 punkter för bland annat brott mot spionerilagarna, konspiration, falska utsagor, förhindrande av rättvisa.

Bland det hemligstämplade ska det ha funnits ”information om såväl USA:s som andra länders försvarsförmåga och vapenkapacitet, om USA:s kärnvapenprogram och om USA:s och dess allierades potentiella svaga punkter för militära anfall”.

Allvarliga åtal kan ge Trump 100 år fängelse – ändå vill han bli president igen

14:59

Utanför domstolsbyggnaden hade Trumpanhängare ingen förståelse för åtalet. Miamibon Carlos hävdar att Trump är utsatt för en häxjakt.

– Varför blev inte Hillary Clinton åtalad när hon använde sin egen e-post som utrikesminister, istället är de alltid ute efter Trump.

Jag frågar Carlos om han inte anser att det här ändå är fråga om ett allvarligt åtal där Trumps agerande kan ha varit ett hot mot den nationella säkerheten.

– Jag är helt övertygad om att han inte hade för avsikt att sälja de här uppgifterna till främmande makter. Kanske begick Trump ett misstag men det gjorde även Hillary Clinton. Hon blev inte åtalad.

En person i en folkmassa som ser mot kameran.
Bildtext Trumpsupportern Carlos anser att åtalet är orättvist och politiskt motiverat.
Bild: Daniel Olin / Yle

Få av Trumpsupportrarna utanför domstolen säger sig ha läst det 49 sidor långa åtalet.

Greg Donovan från Kalifornien säger att han inte är jurist men är övertygad om att åtalet är orättvist. Han säger att han inte längre litar på rättvisan.

– Varför åtalas inte Joe Biden som likaså tog med sig dokument när han lämnade Vita huset efter sin tid som vicepresident för Barack Obama.

Till skillnad från Donald Trump har president Biden samarbetat med myndigheterna medan Trump länge motarbetat.

Men för de hängivna Trumpsupportrarna utanför domstolen spelar det ingen roll. De säger sig ha förlorat tilliten för rättvisan.

Greg Donovan tror att åtalet i Miami kommer att öka Trumps popularitet.

– Ni kommer att få se att hans stöd ökar ju flera gånger han åtalas. Han kommer vinna presidentvalet, vänta bara, säger han.

Trumpanhängare och motdemonstranter utanför domstolsbyggnaden.
Bildtext Greg Donovan håller i en skylt där han flaggar för Donald Trump och Ron DeSantis. I förgrunden en motdemonstrant.
Bild: Daniel Olin / Yle

Efter domstolsbehandlingen åkte Trump med sitt privatplan från Miami till sitt sommarhus i Bedminster i New Jersey.

Senare på kvällen amerikansk tid höll Trump en presskonferens där han återigen hävdade att han är oskyldig.

Det är oklart när rättegången gällande de hemligstämplade dokumenten börjar.