Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hanna Höglund ny kanslichef i Hangö efter sluten omröstning

Uppdaterad 14.06.2023 13:45.
Hangö stadshus en solig sommardag, folktomt utanför.
Bildtext Kanslichefen spelar en viktig roll inom staden.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Skattejuristen och juris kandidaten Hanna Höglund valdes i går till Hangös nya kanslichef av fullmäktige.

Valet skedde efter en sluten omröstning i fullmäktige, där Höglund fick 19 röster medan konkurrenten Patricia Rehn fick 12.

Patricia Rehn jobbar som koncernjurist i Raseborg.

Bägge kandidater hade sin anhängare bland politikerna

Barbro Wikberg (SFP) betvivlade att Höglunds svenska skulle vara tillräckligt god för tjänsten och lutade därför mot Rehn.

Också Birgitta Gran (Vf) och Sami Laine (SDP) hade velat se Rehn på posten.

Laine tyckte att då det sker ett generationsskifte bland flera av stadens ledande tjänstemän, vore det bra med en erfaren sakkunnig som ett nav i allt det nya.

Sannfinländarnas Pertti Ruuska sade att båda kandidaterna var bra, men att Höglund ändå drog det vassare strået under intervjuerna. Han tyckte hon verkade motiverad att ta sig an nya utmaningar, har ett bra kontaktnät, står för ett modernt grepp och att hon kunde bli en bra chef som peppar personalen.

Räcker examen till?

De obundnas Rolf Nyström undrade om det är rätt att välja en juris kandidat då man i rekryteringen efterlyste en högre högskoleexamen.

Nyström menade att en kandidatexamen är en lägre högskoleexamen, men här gav nuvarande kanslichefen Lasse Tallqvist svar på tal och förklarade att enligt dagens examensförordning motsvarar en juris kandidat en magistersamen.

Eftersom frågan väckte diskussion och det fanns två kandidater att välja emellan, föreslog Sture Söderholm (SFP) val med slutna sedlar.

Stadsstyrelsen hade intervjuat fyra personer för jobbet och deras förslag var att Höglund väljs.

Lasse Tallqvist har meddelat att han slutar senast vid årsskiftet.

14.6.2022 klockan 13.42 ändrades texten så att det framgår att en juris kandidat motsvarar en högre högskole-examen och att man röstade för att valet stod mellan två personer.