Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Alec Martinez kysser Stanley cup-pokalen.
Bildtext En lycklig Alec Martinez kysser Stanley cup-pokalen.
Bild: Christian Petersen / Getty Images

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Här byts gamla kläder mot kaffe och bad

I Lahtis testas ett pantsystem, där biljetter till friluftsbadet och kaffekuponger erbjuds i utbyte mot textilavfall. Målet är att komma åt problemet att textilier hamnar i blandavfallet.

– Vi tänkte att då flaskor och burkar redan återvinns så effektivt i Finland, så ville vi testa en liknande idé också på textilier, säger miljökoordinator Jenni Rahkonen vid miljöutvecklingsenheten vid Lahtis stad.

Och försöket verkar fungera. Under en vecka samlade man in sammanlagt 350 kilogram textilavfall, vilket är fem gånger mer än medeltalet för andra insamlingspunkter.

Oklar finansiering av tilltänkt privatskola i Esbo

Finansieringen av den tilltänkta privatskolan i Bemböle i Esbo är mycket oklar. Det här framkommer när två, i ansökan namngivna, finansiärer kontaktas.

Finansiärerna som nämns och sägst stå för 500 000 euro är Hanskis maskinservice och Fun Academy. När Svenska Yle ringer upp vd Mikko-Pekka Hanski säger han att företaget inte kan bidra med pengar men att han sagt att han kan vara rådgivare.

Fun Academy svarar i sin tur bara att de planerar att ”förstärka den svenskspråkiga småbarnsfostran och att säkra den finansiering som behövs är en del av helheten”.

Aborterna ökade i fjol – men bland unga blir de färre

Antalet aborter som gjordes i Finland ökade något under fjolåret, men i praktiken innebär det att antalet nu börjar vara tillbaka på nivån före pandemin, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Bland kvinnor under 20 ser man en nedgång i antalet aborter. Utöver sexualundervisning i skolorna och receptfria akuta p-piller tror THL att det att många kommuner börjat erbjuda gratis preventivmedel har haft effekt.

Trump inför domstol i Miami

Det var en cirkuslik stämning utanför den federala domstolen i Miami när USA:s tidigare president Donald Trump formellt fick höra åtalspunkterna i dokumenthärvan. Fallet handlar om att Trump har förvarat hemligstämplade dokument på sitt residens.

Själv säger Trump att han är oskyldig, och många som samlats utanför domstolen var av samma åsikt.

– Jag är helt övertygad om att han inte hade för avsikt att sälja de här uppgifterna till främmande makter. Kanske begick Trump ett misstag men det gjorde även Hillary Clinton, säger Miamibon Carlos.

Vegas vann Stanley Cup

Golden Knights gav inte Florida Panthers någon som helst chans i nattens femte och avgörande final – siffrorna skrevs 9–3 och knektarna fick lyfta Stanley Cup-bucklan.

De gyllene knektarna tog en 2–0-ledning redan i den första perioden. Efter en snabb reducering av Aaron Ekblad släckte de allt hopp om en vändning av Florida med fyra mål i mittenperioden.

Slutsiffrorna skrevs 9–3 efter mål av Mark Stone (hattrick), Nicolas Hague, Alec Martinez, Reilly Smith, Michael Amadio, Ivan Barbasjev och Nicolas Roy.

Väder

Det är soligt och varmt! I landets södra och västra delen är det på många håll mycket varmt, 23 till 28 grader. I norr 18 till 23 grader.

Mest svag vind, i Lappland lokalt måttlig västlig vind.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.