Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Hetta, översvämningar och skogsbränder kostar EU miljarder – dödssiffran mäts i hundratusental

En äldre man svalkar sitt huvud vid en fontän för att kyla ner i hettan.
Bildtext Hetta är hälsofarligt för i synnerhet äldre personer.
Bild: Salas / AOP

Omkring 195 000 personer har dött på grund av extremväder i Europa under de senaste 40 åren, det vill säga mellan åren 1980 och 2021. Det uppger Europeiska miljöbyrån (EEA) i en färsk rapport. Över 80 procent av dödsfallen ska bero på hetta.

Övriga dödsorsaker är bland annat översvämningar, stormar, jordskred och skogsbränder.

Dessutom ska vädret ha orsakat förluster på 560 miljarder euro för EU. Endast 170 miljarder av förlusterna täcktes av försäkringar.

– För att förhindra fler förluster, behöver vi agera snabbt och förbereda oss på extremväderfenomen, säger experten Aleksandra Kazmierczak vid Europeiska miljöbyrån till nyhetsbyrån AFP.

Översvämningar i regionen Emilia-Romagna i nordöstra Italien i maj 2023. - Spela upp på Arenan

Hettan vållar problem

Enligt den senaste statistiken från miljömyndigheten orsakade värmeböljor 81 procent av dödsfallen och 15 procent av de ekonomiska förlusterna som orsakats av extremväder.

Byrån menar att Europa nu måste agera för att skydda sin åldrande befolkning eftersom i synnerhet äldre personer är känsliga för extremhetta.

Äldre personer i ett köpcenter.
Bildtext En del väljer att söka skydd mot hettan i luftkonditionerade köpcenter på sommaren.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Flera nationella anpassningsåtgärder och hälsostrategier i EU-länderna erkänner hettans effekter på människans hjärt- och kärlsystem och andningsorgan. Men färre än hälften tar fasta på och vätskebrist och värmeslag, menar EEA.

Sommaren 2022 var den varmaste som någonsin har registrerats i Europa. Då dog också fler personer än vanligt efter värmeböljorna, men den dödsstatistiken har inte hunnit med i EEA:s beräkningar.

I juli i fjol skedde 53 000 fler dödsfall än åren 2016–2019, men alla dödsfall hade enligt miljöbyrån inte en direkt koppling till extremhetta.

Klimatförändringen orsakar miljardförluster inom EU

Prognoser visar att Europa kommer att drabbas av allt längre och mer intensiva värmeböljor under sommarmånaderna.

Klimatförändringen ökar också risken för torka och skogsbränder, som tillsammans förstört marker och orsakat enorma ekonomiska förluster i Europa de senaste åren. Enligt EEA orsakar ändå översvämningar majoriteten, 56 procent, av de ekonomiska förlusterna som orsakas av extremväder.

Jordbruk och turism hotas av torkan i Montbelsjön - Spela upp på Arenan

EEA beräknar att de ekonomiska förlusterna av klimatförändringen och extremväder kan stiga från nio miljarder per år till 25 miljarder fram till slutet av 2000-talet om medeltemperaturen höjs med 1,5 grader.

Ifall medeltemperaturen stiger med två grader stiger summan till 31 miljarder och till 45 miljarder om medeltemperaturen höjs med tre grader.

Källa: AFP

Sex personer på en solig strand med havet i bakgrunden.

Det blir mycket hett – över 30 grader väntas mot slutet av veckan

Försommarens temperaturrekord uppmättes på tisdagen.

Diskussion om artikeln