Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wada sätter press också på andra nationer

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 15:23.
WADA tar i med hårdhandskarna.

Det är inte bara Ryssland som är satt under lupp när den internationella antidopningsbyrån Wada visar muskler.

I Ryssland har Wada stängt ner antidopningslaboratoriet i Moskva, avbrutit den ryska antidopningskommitténs arbete och varit starkt bidragande till att IAAF stängt av Ryssland från alla friidrottstävlingar tills det att dopningsproblematiken i landet fått en lösning.

Också antidopningsmyndigheterna i Israel, Andorra, Argentina, Bolivia och Ukraina är satta i motsvarande verksamhetsförbud som det som är i kraft i Ryssland.

Utöver de avstängda länderna har Wada också en lista på nationer vars verksamhet nu granskas mer noggrannt. Bland dessa nationer återfinns Brasilien, Frankrike, Belgien, Grekland, Mexiko och Spanien.

Dessa nationer har nu fått tid på sig fram till mars att få fason på sin antidopningsverksamhet, så att den stämmer överrens med Wadas krav.

Dick Pound leder arbetsgruppen bakom Wadas uppmärksammade rapport om det internationella läget i antidopningsarbetet. Han påminner med all tydlighet om att det inte bara är Ryssland som har problem och inte heller endast friidrotten som är i fokus.

– Vi känner bland annat till problem i Turkiet och Kenya och flera andra. Vi måste komma ihåg att vi jobbar på ett globalt plan och någon enskild nation utgör ingen måltavla för oss, säger Pound till nyhetsbyrån Reuters.