Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tredje gången inte gillt – den folkmordsdömde Rwandapastorn måste sitta kvar i fängelset

Skärmdump av en mörkhyad man och en kvinna som sitter framför ett bord under en rättegång
Bildtext François Bazaramba i samband med frigivningsrättegången i Helsingfors hovrätt i april.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Den så kallade Rwandapastorn, François Bazaramba, ansökte om att bli villkorligt frigiven för tredje gången.

Helsingfors hovrätt har förkastat François Bazarambas ansökan om att bli villkorligt frigiven.

Han har ansökt om villkorlig frigivning och fått avslag två gånger tidigare, 2019 och 2021. Det här var alltså den tredje ansökan som förkastades.

Bazaramba har nu suttit inspärrad i lite mer än 16 år.

Hovrätten: Allvarliga brott

Flera faktorer talar för att Bazaramba borde bli villkorligt frigiven. Till dem hör bland annat hans goda beteende i fängelset, hans höga ålder, hans försämrade hälsotillstånd och att en lång tid har passerat sedan brottet.

I en riskanalys konstateras också att det inte finns någon fara för att Bazaramba skulle göra sig skyldig till något nytt brott mot liv, hälsa eller frihet.

Bazaramba vädjar också till att flera andra personer som dömts för sin delaktighet i folkmordet i Rwanda redan har blivit frigivna.

Däremot anser Helsingfors hovrätt fortfarande, precis som 2021, att Bazarambas brott kan anses vara så allvarligt att han borde sitta i fängelset en längre tid än en livstidsfånge i genomsnitt.

Därför kan han inte bli villkorligt frigiven ännu i det här skedet.

Greps i Borgå 2007

Den så kallade Rwandapastorn François Bazaramba kom till Finland 2003 och bosatte sig i Borgå 2006.

Då det dåvarande Utlänningsverket (nuvarande Migrationsverket) utredde hans bakgrund uppstod misstankar som ledde till att han häktades.

Enligt den ursprungliga domen från tingsrätten beordrade och anstiftade Bazaramba bland annat fyra tutsiers död i mitten av april 1994. Hans syfte ska ha varit att helt eller delvis förinta tutsierna i Rwanda.

Bazaramba själv har nekat till anklagelserna, och besvärade sig till Högsta domstolen som inte tog upp fallet till behandling 2012.