Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina återtar byar, men påverkar det kriget? Tre frågor och svar om motoffensivens första vecka

Ilmari Käihkö analyserar motoffensivens första vecka. - Spela upp på Arenan

Ukraina har inlett sin motoffensiv och enligt egna uppgifter återtagit sju byar i östra Ukraina, men vad innebär det egentligen? Krigsforskaren Ilmari Käihkö analyserar motoffensivens första vecka.

Sju byar på sju dagar. Ukrainas motoffensiv är i full gång. Ilmari Käihkö, som är krigsforskare och gästande forskare vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet, bedömer ändå att det inte är fråga om något genombrott.

– Det handlar om begränsade vinster. Den yta som Ukraina har tagit tillbaka utgör inte ens 0,1 procent av de områden som Ryssland i dagsläget ockuperar.

Sammanlagt räknar man med att Ryssland ockuperar omkring en femtedel av Ukraina.

– Det säger helt enkelt hur stor och svår uppgiften att köra ut de ryska styrkorna är, menar Käihkö.

Men offensiven går ändå framåt, om än sakta.

Vad har de sju återerövrade samhällena gemensamt?

Offensiven går något fortare i landets östra delar.

De byar Ukraina säger sig ha återtagit kontrollen över ligger vid den östra fronten, i Donbass. Samhällena ligger ändå flera kilometer från den egentliga frontlinjen, och för ett genombrott måste Ukraina lyckas bryta sig igenom de ryska huvudsakliga försvarslinjerna.

Det finns ändå en enkel orsak till varför det går bättre i östra Ukraina.

– Det är där ukrainarna möter svagare motstånd än i södra Ukraina som är strategiskt och politiskt viktigare, säger Käihkö.

I södra Ukraina har Ryssland lyckats bygga mycket starkare fortifikationer, förklarar han. Det gör det svårare för Ukraina att nå resultat där.

Just i söder har Ukraina börjat använda de tyngre brigaderna vilket enligt Käihkö tyder på att också Ukraina prioriterar det området.

Vem lider större förluster?

Rysslands president Vladimir Putin menar att Ukrainas motoffensiv håller på att misslyckas och säger att de ryska styrkorna lyckats förstöra en tredjedel av de stridsfordon som väst har försett Ukraina med.

– Putin säger att Ryssland har lyckats orsaka tio gånger större förluster än den ukrainska sidan. Men det är omöjligt att bekräfta, säger Käihkö.

Käihkö betonar att det finns åtminstone en sak som vi kan utgå från.

– Nu lider Ukraina större förluster än ryssarna. Det kan vi inte heller bekräfta, men det är vanligt att den som går till offensiv lider proportionellt större förluster – åtminstone till en början.

Att båda sidorna överdriver den andra sidans förluster och underdriver de egna är vanlig krigsretorik. De verkliga siffrorna lär vi först få en klar bild av långt senare.

Ukraina var inledningsvis ytterst återhållsam med information om offensiven. I slutet av förra veckan bekräftade ändå Zelenskyj att den kört i gång och det underlättar bedömningarna eftersom man innan det fick ty sig till rysk information.

Vad är avgörande för offensiven och kriget?

Den offentliga debatten, särskilt på sociala medier, är det mest anmärkningsvärda vad beträffar veckan som gått, enligt Käihkö.

– Alltså hur vi tolkar den här offensiven. De finns de som är väldigt positiva och de som är oerhört negativa om Ukrainas möjligheter. Men jag känner att det är allt för tidigt för att dra några slutsatser eller bedömningar.

Offensiven, som fortfarande är i ett väldigt tidigt skede, kommer trots allt att fortsätta i flera veckor eller månader, konstaterar Käihkö. Tiden för bedömningar är helt enkelt inte inne. Vi får vänta och se.

Det avgörande för offensiven är ifall Ukraina lyckas åstadkomma ett genombrott, betonar Käihkö. Annars fortsätter det utnötningskrig som vi nu har sett, och där kan Ryssland ha en fördel i och med sin storlek.

– Vi vet inte hur länge kriget kan pågå. Pågår det så länge som Ukraina har stridskrafter kvar eller sätter vädret i höst stopp för det? Någon gång i framtiden kommer det sakta ned. Mycket beror på det ryska motståndet.