Kina och USA försöker tina upp relationer vid utrikesministermöte i Peking: ”Det behövs öppna kanaler för att undvika allvarliga misstag”
Ländernas utrikesministrar träffas på söndag i Peking för första gången på fem år i ett försök att lösa en lång rad problem innan de förvärras ytterligare.
Listan över problem och konflikter mellan världens två största ekonomier är lång och verkar bli längre för varje månad. Det gäller allt från misstänkt kinesiskt spioneri och halvledare till incidenter kring Taiwan och Kinas anspråk på så gott som hela Sydkinesiska havet.
Antony Blinkens möte med sin kinesiska motpart Qin Gang har redan ställts in en gång, i februari, då länderna var invecklade i ett gräl om en misstänkt kinesiska spionballong som flög över Nordamerika i vintras.
USA sköt ned ballongen och relationerna var därefter ytterst ansträngda i flera månader.
Incidenten var extremt farlig, jag är rädd att vi tappar kontrollen
försvarsminister Lloyd Austin
Nu gör man i alla fall ett nytt försök enligt Antony Blinken som inför söndagens besök talade med Qin i telefon.
– Utrikesministrarna diskuterade vikten av att kommunikationskanaler hålls öppna för att undvika misstag och konflikter, konstaterade det amerikanska utrikesministeriet efter samtalet i onsdags.
Det var en uppenbar hänvisning till en rad allvarliga incidenter som den i början av juni, då ett amerikanskt krigsfartyg var nära att kollidera med ett kinesiskt örlogsfartyg i Taiwansundet.
Pentagon anklagade det kinesiska fartyget för att med avsikt ha kört framför det amerikanska fartyget som var tvunget att väja för att undvika en kollision.
– Incidenten var extremt farlig. Jag är rädd för att olyckor kan inträffa vilket kan leda till att vi tappar kontrollen, konstaterade USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
– Han har helt fel. Amerikanerna är inte här för att säkerställa fri navigering, de är här för att provocera oss, svarade Kinas försvarsminister Li Shangfu.
Kinas hårdföra ton
Kinas regering svarade också med ett hårt utfall då Qin Gang i samtalet med Blinken i onsdags varnade för ”nya svårigheter och utmaningar” som USA enligt honom har orsakat sedan början av året.
– Det är klart vem som är skyldig, sa Qin som uppmanade USA att sluta att blanda sig i Kinas inre angelägenheter.
– USA måste upphöra att undergräva Kinas suveränitet, säkerhet och utvecklingsintressen, krävde Qin Gang.
Han upprätthöll därmed den hårdföra ton som Kina har anammat gentemot USA och andra länder som kritiserar Kinas militära aggressivitet och upprustning kring Taiwan och i Sydkinesiska havet.
Spionstation på Kuba
Ett nytt tvisteämne uppstod förra veckan när Vita huset bekräftade Wall Street Journals uppgifter om att Kina har slutit ett avtal med Kuba om en elektronisk avlyssningsstation på ön som underlättar spionage mot USA.
Både Kina och Kuba avvisade genast uppgifterna om en avlyssningsstation endast 160 kilometer från Florida. Kuba kommer enligt amerikanerna att få flera miljarder dollar av Kina tack vare avtalet.
Den nya tvisten kan vara en förklaring till att Kina ännu inte hade bekräftat Blinkens besök då bara några dagar återstod till utrikesministermötet i Kina.
– USA säger hela tiden att de vill ha möten och det skapar en illusion av att USA är villigt att kommunicera samtidigt som de upprepade gånger testar och provocerar Kinas grundläggande principer, konstaterade den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV:s kommentator Yuyuan Tantian den här veckan.
USA tog initiativet
Det verkar alltså som om det i första hand är USA som vill ha en ny öppning gentemot Kina efter president Joe Bidens möte med Xi Jinping vid G20-mötet på Bali i november i fjol.
Efter det har representanter för USA och Kina haft en rad möten på olika plan, men inte heller de har förbättrat relationerna nämnvärt.
Det som skaver mest i relationerna är USA:s fortsatta stöd för Taiwan som kineserna betraktar som en odelbar del av sitt land trots att Taiwan aldrig har tillhört Folkrepubliken Kina.
Kina vill en dag införliva Taiwan med Kina och det är inget som Kina är redo att förhandla om, något som Vita huset och Blinken är högst medvetna om.
– Det är inte inkonsekvent att å ena sidan tävla kraftfullt på viktiga områden som ekonomi och teknologi samtidigt som man vill försäkra sig om att denna tävlan inte leder till konflikter och konfrontation, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.
Sullivan säger att det inte är omöjligt att Biden och Xi håller ett nytt toppmöte om allt går väl mellan Blinken och Qin Gang.
Inget genombrott
Inga genombrott väntas då Antony Blinken träffar Qin Gang på söndag och måndag, säger det amerikanska utrikesministeriets chef för Östasien, Daniel Kritenbrink.
– Vi åker inte till Peking med avsikt att nå något slag av genombrott eller stor förändring. Blinkens mål är att hantera vår tävlan så att vi inte hamnar i en eventuell konflikt, säger Kritenbrink.
Kina är numera USA:s främsta rival på världsarenan, det är både demokrater och republikaner överens om, men demokraterna understryker vikten av diplomati och stabilitet.
Det vill även Kina, försäkrar Shi Hinyong som är chef för Amerikainstitutet vid Renmin universitet i Kina.
– Kina och USA hoppas undvika en militär konflikt via samtal på hög nivå. De vill inte att deras rivalitet urartar ännu mer, säger Shi Hinyong.