AI-företagaren Peter Sarlin: Om EU lyckas reglera AI på ett bra sätt kan det ha ekonomiska fördelar
Peter Sarlin anser att det behövs regler för användningen av artificiell intelligens, men han är lite orolig för att EU begränsar för mycket.
EU-parlamentet röstade på onsdagen igenom ett lagpaket om att reglera användningen av artificiell intelligens inom unionen. Det här är unikt, EU-parlamentet blir först i världen att lagstifta om en sådan här reglering.
Saken är ändå långt ifrån klar, för nu ska parlamentet förhandla tillsammans med medlemsländerna och EU-kommissionen om hur de slutliga lagarna kunde se ut.
Bland annat handlar det om att staka ut gränser för hur man får använda AI i massövervakning och ansiktsigenkännande, vilket Svenska Yle skrivit om tidigare.
EU-parlamentarikerna är också rädda för andra risker som AI kan föra med sig.
Överlag vill parlamentet att den nya tekniken används på ett människovänligt sätt, så att individer inte kommer till skada.
EU-parlamentet gav grönt ljus för världens första AI-regler
Slutförhandlingarna inleds omedelbart.
AI-utvecklare: Regleringen kan bli konkurrensfördel om den görs rätt
Peter Sarlin, vd för Silo AI, säger att det helt uppenbart behövs reglering, men han tillägger att lagstiftningsprocessen inom EU hållit på i åratal.
– När lagstiftandet gjorts under en så lång period så skapar det osäkerhet på marknaden. Vi vet ännu inte ens hur de nya lagarna slutligen kommer att se ut, säger Sarlin.
För AI-företag gäller samma regler som för all annan affärsverksamhet: Om man inte är säker på hurdana lagar politikerna stiftar i framtiden vill man inte heller investera lika ivrigt.
– Det finns en möjlighet att EU lyckas väldigt bra genom att skapa tydliga spelregler. Då investerar företagen gärna, för då minskar osäkerheten om vad som är lönsamt. Men det finns också en risk i att man inom EU reglerar lite för brett, och begränsar utvecklingen av AI-teknologi.
Men tycker du alltså att reglering, om den är tydlig, är en bra sak?
– Om vi lyckas skapa tydliga spelregler kan det till och med bli en konkurrensfördel för bolag inom EU. På ett internationellt plan är nog alla överens om att reglering av AI blir verklighet förr eller senare. Frågan är vem som lyckas skapa bra lagar.
Du skrev själv under ett upprop som hittills samlat hundratals underskrifter världen över. Uppropet är kortfattat, man vill att risken för AI utplånar mänskligheten ska bli en global angelägenhet. Vilken hotbild tänkte du på när du skrev under?
– Jag ser inte i dagens läge någon hotbild om att AI-robotar skulle ta över hela världen. Men det är första gången vi i en sådan här utbredning lyckats skapa teknologi som uppfyller Turingtestet. Det vill säga att jag som människa inte kan avgöra om det är en människa eller maskin som jag interagerar med. En sådan här teknologi kan man missbruka på olika sätt, och därför tror jag att en oreglerad utveckling skulle ha en enorm effekt på oss människor. Jag skulle visserligen själv inte använda uttrycket utplånande (eng. extinction) som man gör i uppropet.