Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny amatörteater i Vörå sätter upp en pjäs skriven av en lokal författare

Uppdaterad 15.06.2023 11:00.
Eva Hietanen, som grundade Myrbergsteatern, sitter i en trädgård
Bildtext Eva Hietanen har dramatiserat Ester Härtulls roman Guds kvarnar mala från 1939.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Ester Härtull var född och uppvuxen i byn Jörala och skrev två romaner. Hon debuterade 1939 med Guds kvarnar mala som nu blir pjäs.

En ny sommarteater har sett dagens ljus i Vörå

16:15
Lyssna på teaterns grundare Eva Hietanen och regissören Isak Järnmark

Eva Hietanen gjordes uppmärksam om boken av sin granne Ann-Luise Bertell som är chef på Wasa Teater.

Romanen fick stor uppmärksamhet i pressen när den kom ut. Den gestaltar en familjs öden på sexton- och sjuttionhundratalet. Den handlar om människor som får lida för andras svek och lögner men också om längtan, tro och kärlek. Och om hur Gud skipar rätt när hans tid är inne.

Kritikerna tyckte att det var en varm och ärlig bok med trovärdiga människoskildringar som säkert ger en fin klangbotten till en pjäs.

Bokomslag med ett ungt par till Ester Härtulls Guds kvarnar mala
Bild: Peter Lüttge / Yle

Det tyckte i alla fall Eva Hietanen som dramatiserade romanen. I samma veva grundade hon en teater för att kunna sätta upp pjäsen. Gruppen kallar sig efter spelplatsen för Myrbergsteatern.

Myrbergsteatern står bokstavligen på kristen grund. Spelplatsen ligger bakom prästgården i Vörå. Dessutom vill man spela teater där kristliga värderingar ska komma fram.

Regissör från Sverige

Eftersom teatern är splitterny känns allt nytt och spännande. Och det finns många debutanter med i gänget. En av dem är regissören Isak Järnmark som ursprungligen är bördig från Sverige men bosatt i Jakobstad.

Det är första gången han regisserar och tycker att det har sina sidor. Ett problem är förstås att det är en amatörteater. Än så länge har han haft hela skådespelartruppen på plats en enda gång.

Teaterregissör Isak Järnmark i en trädgård
Bildtext Regissör Isak Järnmark
Bild: Peter Lüttge / Yle

Och att spela utomhus är inte heller så enkelt. Det går en väg förbi spelplatsen och bilar och mopeder kan ställa till med oljud. Och så kan det blåsa eller regna, det kan vara för hett eller för kallt och vissa kvällar kan det vara ett mygghelvete.

Men allt det där utgör ju också charmen när man är på en utomhusteater.

Pjäsen Guds kvarnar mala spelas i Prostgårdsparken i Vörå på Lålaxvägen. Det är premiär den 20 juli och den sista föreställning ges den 29 juli.

En uthuslänga i röd stock
Bildtext Den idylliska spelplatsen
Bild: Peter Lüttge / Yle