Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Douglasgranen kan bli vanlig i våra skogar i framtiden – arboretum i Elimä jobbar för att hitta arter för ett varmare klimat

Arboretum Mustila jobbar för att hitta träd och buskar som trivs hos oss också i framtiden. Området lockar 25 000 besökare varje år. - Spela upp på Arenan

Almen riskerar försvinna och den jättelika douglasgranen kanske är Finlands framtid. Arboretum Mustila i Elimä forskar i träd och buskar för framtidens parker och skogsindustri.

På ett skogsområde, cirka 20 kilometer norr om Lappträsk, omfamnas man av den tjocka, söta doften av blommande buskar. Det är syren, rhododendron och azalea som står i full blom. Ingen vet hur många buskar det finns, men de kan vara mellan 7 000 och 8 000.

Mustila är Finlands äldsta och största arboretum. Planteringen av träd och buskar grundades 1902 och sträcker sig över 120 hektar mark. Varje år besöks stället av 25 000 personer.

– Vår mission är att rädda världen, säger verksamhetsledare Jukka Reinikainen och skrattar.

Jukka Reinikainen
Bildtext Jukka Reinikainen är verksamhetsledare på Arboretum Mustila. ”Vi är ense om att något händer med klimatet och vi måste vara redo för framtiden”, säger han.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Han skrattar för att det låter lite löjligt ”att rädda världen”, men de facto är det just vad man gör på arboretet. Man förbereder sig på att klimatet kommer att bli annorlunda i framtiden.

– Det händer mycket i våra skogar och vi måste vara beredda på vad som kommer att hända. Vi kan inte leva som vi har levt tills vidare.

Men att odla och förädla tar tid. Att veta var och hur växter trivs är något som inte går att göra snabbt, utan man måste förbereda sig med tester och odlingsförsök. Och det är det arbetet Reinikainen och de andra anställda gör på Arboretum Mustila.

Gul azaleabuske
Bildtext I juni är det högsäsong på Mustila då både azalea och rhododendron står i blom. Den här azalean är en av 7 000 till 8 000 blommande buskar på området.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Douglasgranen kan bli viktig för skogsindustrin

Ett träslag som väckt ett ökande intresse inom den finländska skogsindustrin är den nordamerikanska jätten, douglasgranen. På Arboretum Mustila har man testat granen sedan början av 1900-talet. De största på arboretet är över 100 år gamla och senast då man mätte dem var den högsta 43 meter. En sådan jätte kan ge 14 kubikmeter virke.

– Det här är en gran vi borde ta på ännu större allvar och undersöka mera. Den ger värdefullt virke och är en av de största och högsta i hela världen, säger Reinikainen.

Douglasgranen kan bli minst 50 meter hög i Finland. Den kan användas som massavirke och är hållbar. Dessutom är dess trä självimpregnerat och därmed vädertåligt. Reinikainen tror att douglasgranen kan bli viktig i Finland i framtiden.

Douglasgran
Bildtext Den här douglasgranen är 110 år gammal. Den mäter över 40 meter och består av 14 kubikmeter virke.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Den vanliga almen i parken riskerar försvinna

Almen däremot, ett träd som är vanligt i våra parker, riskerar försvinna från Finlands natur i framtiden.

I Nordamerika misstänks nästan hälften av alla almar ha dött på bara 40–50 år på grund av en sjukdom som heter holländsk almsjuka. Den tar kål på trädet på kort tid. Jukka Reinikainen berättar att almsjukan ännu inte finns i Finland, vad han vet, men nog i Ryssland och i Sverige.

Just almen är ett av de vanligaste träslagen i parker och längs gator i Finland, så skadorna kan bli stora.

En stor Alm
Bildtext Almen riskerar försvinna från vår finländska natur. I Nordamerika har hälften av alla almar dött på bara 40-50 år.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Mustila samarbetar med storstäder

Arboretum Mustila jobbar med ett projekt där man försöker hitta nya arter att odla i våra parker. I Tammerfors har man planterat 50 olika sorters träd. Olika trädarter har också planterats i Jyväskylä och i Helsingfors.

– Med klimatförändringen riskerar många typiska och mycket använda lövträd få skador av insekter och svampsjukdomar. Då är det dåligt om du har ensidigt material i ditt parkområde, förklarar verksamhetsledare Jukka Reinikainen avsikten med projektet.

Reinikainen tar oss till ett ängsliknande område med högt gräs, nässlor och kirskål. Här växer nya, potentiella, finländska parkträd. Det är sockerlönn, amurkorkträd, den svarta valnöten från Nordamerika, silverlönn och gul hästkastanj.

Svart Valnöt
Bildtext Den här valnöten är en nykomling i den finländska faunan. På Mustila testar man om den kan klara av vårt klimat.
Bild: Johnny Aspelin / Yle

Jukka Reinikainen är stolt över projektet och följer med intresse med hur träden mår då de får leva i olika stadsmiljöer. Mera om hur träden klarar vårt klimat vet man först om tiotals år, men på Mustila vill man vara redo för framtiden.

– Vi är ense om att något händer med klimatet och vi måste vara redo för framtiden.

Det här är framtidens träd i Finland - rundtur på Arboretum Mustila med Jukka Reinikainen

6:45