Restauranger i Ekenäs för en evig kamp mot glupska måsar: “Här finns alltid hungriga ögonpar på taken”
Aggressiva måsar som knycker mat av restauranggäster kan förstöra en fin sommarkväll, men sist och slutligen är det här beteendet en del av måsens natur och därmed också svårt att förändra.
På taken och gatlamporna i Stallörsparken i Ekenäs finns alltid sugna måsar på sin vakt. Andreas Holmström, sommarrestaurangen Albatros ägare, känner sig ganska uppgiven i kampen mot måsarna.
– Vi har försökt skrämma bort måsarna med ljud från olika rovfåglar och fågelskrämmor som föreställer uvar och ugglor på taken. Det funkar till en början, men sen lär sig måsarna att de inte behöver vara rädda, berättar han.
På restaurangens terrass är måsarna ett mindre problem. Där kan personalen snabbt plocka undan kundernas överblivna mat och disk. Då lockas inte heller fåglarna in på restaurangområdet, men grillkiosken som vetter mot gatan är svårare att övervaka.
– Där förväntas kunderna dessutom städa efter sig, men ibland glömmer man bort att att kasta resterna i soporna, säger Andreas Holmström.
Hör till måsens natur att stjäla mat
Måsar som attackerar och roffar åt sig mat och glasstrutar kan vara både irriterande och skrämmande, men det är också ett naturligt beteende för en mås, poängterar Markus Öst, forskare i marin- och miljöbiologi vid Åbo Akademi.
– Måsen är en så kallad kleptoparasit vilket innebär att det är en del av måsens beteende att stjäla mat. Det kan vara människors mat, men måsen kan lika gärna förfölja en tärna för att få den att tappa sitt byte, säger Markus Öst.
Måsarna kan naturligtvis också fiska själva, men det är behändigare när någon annan gör jobbet, menar Markus Öst.
– Människor kan ändå med sitt eget beteende försvåra måsens liv. Måsen är en väldigt klok fågel och den ser direkt om du har koll på din mat eller inte. Det är när man är distraherad som måsen slår till, men övervakar man sin mat så lämnar måsen dig ifred, säger han.
Aggressivare än på länge
Sommarsäsongen i Ekenäs har kommit igång och nere i Stallörsparken rör sig många besökare igen. Då kommer måsarna också som ett brev på posten.
– I år verkar måsarna dessutom vara aggressivare än på flera år och kunderna upplever dem också aningen jobbigare.
Problemet med måsarna är också värst under våren och försommaren, konstaterar Andreas Holmström. Efter midsommar lugnar fåglarna ner sig och rör sig också mera ute på havet.
– Dagligen är det nog någon som kommenterar måsarna, men vi kan inte göra så mycket åt det. Måsarna är en del av hamnen i Ekenäs.
Måsen är ett skadedjur
Snåla måsar som kommer för nära restaurangbesökare kan dessutom vara en hälsofara och i den bemärkelsen kan måsen också betraktas som ett skadedjur, menar Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa.
– Fåglarna kan bära på sjukdomar, bland annat salmonella, och risken är såklart att man smittas om fåglarna kommer i kontakt med maten, säger hon.
Sydspetsens miljöhälsa är den lokala tillsynsmyndigheten för restauranger i västra Nyland och man har därmed befogenhet att tvinga restauranger att göra något åt fåglarna ifall myndigheten kan konstatera att fåglarna utgör ett sanitärt bekymmer.
– Men i Västnyland har vi inte något sådant fall. Restaurangägarna är också väldigt aktiva och påhittiga i kampen mot fåglarna, säger Katianna Kuula.
På restaurang Albatros i Ekenäs poängterar ägaren Andreas Holmström att fåglarna är på restaurangens ansvar och man ersätter också kunder som förlorar striden mot fåglarna med en ny matportion.
– Det finns alltid hungriga ögonpar på taken som väntar på sin chans, skrattar han.
Artiken uppdaterades den 15.6 klockan 13.08. I rubriken änderades ordet snål till glupsk.