Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB förväntas höja räntan i dag – ditt bostadslån blir inte dyrare än så här

Christine Lagarde talar i en mikrofon. I bakgrunden EU:s flagga.
Bildtext Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde förväntas presentera en höjning av styrräntan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Analytiker tror att Europeiska centralbanken höjer styrräntan nu och ytterligare en gång i juli. Frågan är hur länge det dröjer innan räntorna börjar sjunka.

På torsdag förväntas Europeiska centralbanken höja styrräntan. ECB-rådet möts på dagen och centralbanken presenterar beslutet på eftermiddagen.

– Förväntningen på marknaden är att räntorna stiger med 0,25 procentenheter. Beskedet från mötet i maj var att räntehöjningarna fortsätter, så det borde inte komma som en överraskning, säger Timo Hirvonen, chefsekonom på Handelsbanken i Finland.

Det betyder att inlåningsräntan, som många ekonomer ser på i första hand, kommer att stiga till 3,5 procent. Enligt Hirvonen förväntas ytterligare en räntehöjning på motsvarande nivå i juli, till 3,75 procent.

– Det blir intressant att höra vad ordförande Christine Lagarde säger om framtida räntehöjningar. Den allmänna förväntningen är att centralbanken slutar höja styrräntan efter juli.

Timo Hirvonen, i bakgrunden står det Handelsbanken på en mellanvägg.
Bildtext Timo Hirvonen säger att räntorna förväntas stiga ytterligare en gång i juli, men sedan hållas på konstant nivå.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Höga räntor dämpar tillväxten och gör det dyrare att ta lån, vilket syns tydligt på den tröga bostadsmarknaden. Räntorna innebär att skuldsatta hushåll har mindre pengar att röra sig med.

Några räntesänkningar är inte att vänta på kort sikt. Hirvonen tror att de kommer att hållas på samma nivå fram till sommaren 2024.

– Räntorna kommer att hållas på hög nivå och fortsätter minska hushållens köpkraft, säger Hirvonen.

”För optimistiskt om sänkta räntor”

Jyri Suonpää, ränteplaceringschef vid Ålandsbanken, tror marknadsräntorna kommer att sluta stiga.

– Toppen är här, nu har vi sett toppen, säger Suonpää.

Han delar Hirvonens syn om att styrräntan kommer att höjas i dag och ytterligare en gång i juli. Det har marknaden räknat med.

– Räntehöjningarna är redan inkluderade i marknadspriserna.

Suonpää tror samtidigt att debatten mellan så kallade hökar och duvor kommer att gå hård på ECB-rådets möte. De som förespråkar högre räntor kallas hökar, medan de som vill sänka räntorna kallas duvor.

Räntan för inlåningsfaciliteten har stigit från 0 till 3,25 på under ett år.

Det finns argument för båda sidorna. Inflationen har börjat sjunka, men är fortfarande en god bit ifrån målet på 2 procent. Samtidigt säger Suonpää att det finns forskning som tyder på att det kan ta över ett år innan räntehöjningarna syns i realekonomin.

Suonpää anser att den stora frågan just nu är när räntorna kommer att börja sjunka igen. Hans syn skiljer sig från Hirvonens prognos.

– Förväntningarna om lägre räntor kan visa sig vara alltför optimistiska. Räntorna kan börja sjunka vid årsskiftet 2024–2025. Jag tror att ECB kommer att hålla räntorna höga eftersom det tar tid innan de börjar påverka realekonomin, säger Suonpää.